Etäjohtaminen ei koske vain etätyötä

”Ei meillä ole etäjohtamista, koska meillä ei voi tehdä etätyötä”, totesi eräs asiakas taannoin. ”Eli voimme pitääkin valmennuksen lähivalmennuksena”, totesin. ”Eiiiii, kun meillä on esihenkilöt ympäri Suomen eri toimipisteissä ja vain johto täällä yhdellä paikkakunnalla”, sain vastaukseksi.

Hetkinen…

Etätyö ja etäjohtaminen ovat kaksi eri asiaa

Sana etäjohtaminen liitetään hyvin usein etätyön tekemiseen. Nämä ovat kuitenkin kaksi hyvin eri asiaa.

Etätyö on työtä, jota tehdään yrityksen toimipisteen ulkopuolella eli

  • kotona,
  • mökillä,
  • kahvilassa tai
  • vaikka julkisessa kulkuneuvossa.

Etäjohtaminen on puolestaan johtamismalli, jossa lähijohtaja ja johdettava eivät ole fyysisesti ja yhtäaikaisesti samassa toimipisteessä.

Etäjohtaminen ei myöskään keskity ainoastaan asiantuntijatyöhön ja toimistoihin. Liikkuvaa työtä tekevät ovat myös etäjohtamisen piirissä. Samassa organisaatiossa voi olla myös näiden sekoitusta eli lähijohtamista tietyllä tasolla ja etäjohtamista toisella tasolla.

Keitä etäjohdetaan?

Mietitäänpä asiaa käytännössä. Millaisia etäjohtamistilanteita keksit, jossa ihmiset olisivat fyysisesti kuitenkin toimipisteellä? Kansainväliset tiimit luonnollisesti, mutta myös monet projekti- ja asiantuntijatiimit, jotka ovat hajautuneet useampaan toimistoon ympäri Suomen. Myös kaupunkien ja kuntien organisaatiot ovat usein hajautuneet eri toimipisteisiin. Asiantuntijatehtävissä toki useimmiten etätyökin onnistuu.

Kaupan ja ravintola-alan ketjuissa, vakuutusyhtiöissä ja pankeissa johtajat sekä päälliköt johtavat toimipaikkojen esihenkilöitä etänä. Myös sairaaloissa ja tehtaissa voi olla pitkät fyysiset etäisyydet. Huikkaaminen ”sermin yli” ei onnistu, vaan ensin voi joutua potkuttelemaan pitkin käytäviä kilometrin, ennen kuin saa henkilön kiinni. Tähän päälle vielä kaikki liikkuvaa työtä tekevät eli poliisit, siivoojat, menekinedistäjät, rekkakuskit, kotipalvelu, postinkantajat, sähköasentajat… Meiltä löytyy hurja määrä ammattikuntia, joissa esihenkilö ei ole koko ajan lähellä saatavilla ja työkaveritkin kaukana.

Monipaikkaisen tiimin haasteet

Monipaikkaisesti toimivissa tiimeissä esiintyy samoja haasteita erityisesti johtamisen osalta kuin etätyötä tekevissä tiimeissä. Miten rakennetaan ja ylläpidetään yhteisöllisyyttä, kuinka vuorovaikutetaan, missä tietoa jaetaan, miten esihenkilö on saatavilla ja kuinka itseohjautua omassa työssään? Monipaikkaisten tiimien jäsenet kuuluvat usein myös useampaan työyhteisöön.

Toimistolla voi olla mukava lounaskulttuuri eri tiimeissä työskentelevien kesken, mutta hajautetusti toimiva oma tiimi muodostaa oman tiiviin yhteisön. Esimerkiksi ketjun ravintolapäällikkö kuuluu osana omaan tiimiinsä, jota ravintolassaan johtaa, mutta hän on myös osa ketjun eri ravintoloiden päälliköistä muodostuvaa tiimiä, jonka esihenkilö voi olla jopa toisella puolella Suomea. Haasteensa on myös esimerkiksi niillä, ketkä tekevät liikkuvaa työtä yksin tai työparin kanssa. Miten ylläpidetään yhteys muuhun tiimiin, varsinkin silloin, jos työ on hyvin fyysistä ja työpäivä kuluu ns. kädet savessa eikä toimistotyöntekijöiden tavoin voi chattailla palaverien lomassa työkavereille?

Sinäkin olet ehkä etäjohtaja

Jos nyt havahduit siihen, että todellisuudessa oletkin itse etäjohtaja tai istua napotat toimipisteellä, mutta tiiminjäsenet ovatkin ympäriinsä, niin kannattaa pysähtyä blogitekstiemme ääreen nappaamaan vinkkejä omaan työhön. Me autamme myös löytämään juuri teidän tilanteeseen ja organisaatioon sopivat tiimi- tai esihenkilövalmennukset, jotta yhteistyö sujuu, yhteisöllisyys kasvaa ja tulokset paranevat. Ota yhteyttä, autamme mielellämme!

Tutustu tekstin kirjoittajaan

Sanna-Riikka Valtonen

Sanna-Riikka on johtamisen ja tiimityön supernainen, jolla on yli 10 vuoden kokemus johtamisesta vähittäiskaupassa sekä työskentelystä kansainvälisessä tiimissä. Sanna-Riikalla on vahva liiketoimintaosaaminen yhdistettynä valmennuskokemukseen niin johtajuus-, vuorovaikutus- kuin myyntitaidoissakin. Erityisosaamisalueena vuorotyön johtaminen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.