Erilaiset ihmistyypit hybridityössä

Ekstrovertit hinkuu takaisin toimistolle ja introvertit haluavat pitää kynsin ja hampain kiinni etätyöstä. Ambiverteille käy kaikki. Näihin kommentteihin on törmännyt viime aikoina liiankin kanssa eri keskusteluissa. Olitpa sitten Mortti tai Vertti, niin sillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa viihdytkö paremmin töissä toimipisteellä vai etänä.

Persoonallisuus ei määritä etä- ja lähityöntekijöitä

Meillä on paha tapa lähteä lokeroimaan ihmisiä persoonallisuuden tai käyttäytymisen mukaan ja tekemään sen perusteella oletuksia siitä, mistä kukin pitää ja mistä ei. Jos olet ulospäinsuuntautunut, ihmisistä pitävä ja sosiaalinen ihminen, niin olet varmasti juuri se konttoreiden ilolintu, joka piristää kaikkien päivää ja puhaltaa taas yhteisöllisyyden kytevän hiilloksen liekkeihin. Tai jos vastaavasti rakastat lukuja ja saat hillittömät kiksit excel-himmeleiden rakentamisesta ja vaadit ehdotonta keskittymistä ajatustyöllesi, sinun olisikin parempi hautautua kotikonttorin suojaavien seinien sisäpuolelle. Väärin meni jälleen.

On tärkeää tuntea oma tiiminsä – oli sitten sen johtajana tai työkaverina. Sen lisäksi, että tunnistamme jokaiselle ominaisen tyylin tehdä töitä niin toimistolla kuin etänäkin, meidän tulee ymmärtää muun ympäristön vaikutus tilanteeseen. Etätyöympäristö sekä jokaisen henkilökohtaiset odotukset ja tarpeet sitä kohtaan määrittelevät sen, miten etätyön tekeminen soveltuu kullekin henkilölle. Rauhallinen koti ja erillinen työhuone tarjoaa aivan erilaiset fasiliteetit työlle kuin läppäri keittiönpöydän nurkalla koulusta palanneiden lasten häiritessä jatkuvasti keskittymistä.

Miten eri ihmistyypit näyttäytyvät hybridityössä

Erilaiset ihmistyypit voidaan jakaa lähestymistapansa mukaan henkilö- ja tehtäväkeskeisiin sekä kontrollinsa mukaan johtamis- ja osallistumiskeskeisiin. Miten nämä näkyvät hybridimaailmassa?

Innostaja

Innostajat ovat innostavia ja kannustavia sekä usein innokkaita kehittäjiä. He ovat elementissään sparratessaan muita selkään taputellen ja riemastuvat päästessään yhteiseen brainstorming-sessioon samaan neukkariin. Etänä he lähettävät kannustavia viestejä ja viljelevät emojeja toisten innostamiseksi. Hillitön naputus näppikseltä saattaakin olla lennokkaiden ajatusten tykitystä yhteiseen työpohjaan uusien asioiden kehittämiseksi.

Spontaanit innostajat ovat niitä, ketkä hyppäävät joskus jopa häiriöksi saakka työkaverin luota toiselle, haluavat jutella ja vaihtaa fiiliksiä. Sama tyyppi voi saada itse itseltään työrauhan kotikonttorissa, kun houkutus jutella työkaverin kanssa ei ole niin suuri – silti viestiä tai nopeita puheluita lentää. Innostajalla on video aina päällä, sillä hän haluaa nähdä ihmisiä ja myös hyödyntää eleitä ja ilmeitä omassa viestinnässään.

Toimeenpanija

Toimeenpanijat ovat tavoite- ja tuloskeskeisiä ja toiminnassaan hyvin tehokkaita. Heille on ominaista toimia nopeasti ja delegoida säpäkästi. Tämä voi tuntua usein helpommalta toimistossa, jossa toimeenpanija kiertää tehtävälistansa kanssa. Etänä tämä tyyppi nauttii siitä, että palavereissa ei turhia puhuta, vaan ne pysyvät napakoina ja asiapitoisina.

Suorapuheisuutensa ja asiakeskeisyytensä vuoksi toimeenpanija voi vaikuttaa etänä tylyltä lyhyine viesteineen, joissa ei välttämättä paljon kuulumisia kysellä. Helposti multitaskaamiseen sortuva tyyppi piiloutuu etäpalavereissa helposti sinisen kirjainpallon taakse. Yhteisöllisyyden tunne täyttää sydämen yhteisistä tavoitteista ja niiden voittamisesta – sitä tämäkin tyyppi tuulettaa niin toimistolla kuin etänäkin.

Tukija

Tukija on tiimin hengenluoja ja haluaa työyhteisöltä harmoniaa. Tunteita aistivalle tukijalle kasvottomat etäkohtaamiset voivat olla haaste, koska ilmeet ja eleet varsinkin ilman kameraa jäävät puuttumaan keskustelusta. Etänä konfliktit usein myös vähenevät, joten eripuraisesta työympäristöstä kuormittuva tukija voi saada paremman työrauhan kotikonttorin nurkassa.

Ryhmätilanteissa tukija ei ole ensimmäisenä äänessä, vaan hän mieluummin kuuntelee ensin muita. Erityisesti etäpalavereissa tukijat jäävät helposti muiden varjoon, ellei kokouksen vetäjä osoita puheenvuoroa heille tai käytä apuna chatia tai kyselytyökaluja. Tukija on small talkin ystävä ja on usein hyvissä ajoin neukkarissa vaihtamassa kuulumisia ja jatkaa juttua myös palaverien jälkeen. Etänä hän on se henkilö, joka soittelee ihmisille tai laittaa viestiä kysyen ihan vain kuulumisia ja työfiiliksiä. Sympaattiset kissavideot ja hali-giffit lähtevät usein matkaan tämän tyypin näppikseltä.

Analysoija

Analysoija on tehtäväkeskeinen ja rakastaa yksityiskohtia. Hänet saa usein kiinni uppoutuneena faktojen metsästämiseen. Excel-taituruuden lisäksi analysoijat ovat usein niitä, jotka nappaavat kiinni uusista järjestelmistä ja ovat hyviä ottamaan käyttöön myös erilaiset virtuaaliviestinnän työkalut. Jos joku tieto on hukassa, analysoija yleensä on se henkilö, joka osaa kertoa polun SharePointin oikeaan kansioon ja muistaa, missä Teams-kanavassa keskustelu aiheesta on käyty.

Konttorilla analysoijan tapaa usein rauhallisesta tilasta tai vastamelukuulokkeet päässä, sillä hän haluaa tehdä työnsä keskittyneesti. Jos kotikonttori on rauhallinen, analysoija saattaa vajota pitkiksikin ajoiksi ratkomaan haasteita perusteellisesti. Kun uusi asia tulee teen, hän laatii ensin suunnitelman ja lähtee toteuttamaan vasta sitten. Analysoija ahdistuu, jos hän ei tiedä miten asiat etenevät. Niinpä erilaiset projektityökalut ja to-do-listat ovat tälle ihmistyypille kullanarvoisia erityisesti hajautetussa tiimityössä. Palaverikutsun kilahtaessa kalenteriin, analysoija on todennäköisesti se, joka kyselee ensimmäisenä puuttuvan agendan perään ja varmistaa ollaanko paikalla toimistolla vai voiko osallistua etänä.

Tunne työkaverisi

Mikään ihmistyyppi ei siis kerro meille siitä, pidämmekö etä- vai lähityöstä enemmän tai millainen hybridityön malli olisi meille sopiva. Olemme yksilöitä ja erilaiset työympäristöissä vaikuttavat tekijät määrittävät sen miten ja missä mieluiten työmme teemme. Siksipä onkin tärkeää, että opimme tuntemaan toisemme. Tutustumiseen pitää käyttää aikaa ja keskustelua tulee ohjata oikeaan suuntaan esittäen oikeanlaisia kysymyksiä. Yhteistyö sujuu paremmin, kun ymmärrämme miksi erilaiset ihmistyypit käyttäytyvät toisin kuin me ja pystymme myös muokkaamaan omaa tyyliämme työskennellessämme itsellemme vastakkaisten tyyppien kanssa.

Me Timanttialla autamme organisaatioita ja tiimejä toiminnan kehittämisessä olipa työympäristö hybridi, täysin paikkariippumaton tai aina toimipisteellä. Apuna voimme käyttää EASI-käyttäytymis- ja motivaatiokartoitusta, joka kertoo mm. jokaisen käyttäytymis- ja motivaatiotyylin työkontekstissa. Kysy lisää, autamme mielellämme!

Tutustu tekstin kirjoittajaan

Sanna-Riikka Valtonen

Etäjohtamisen valmentaja

  • Etäjohtamisen ja hajautetun tiimityön supernainen, jolla yli 10 vuoden kokemus etäjohtamisesta vähittäiskaupassa sekä työskentelystä kansainvälisessä etätiimissä.
  • Vahva liiketoimintaosaaminen yhdistettynä valmennuskokemukseen niin johtajuus-, vuorovaikutus- kuin myyntitaidoissakin. Erityisosaamisalueena vuorotyön johtaminen.
  • Supervoima: Vankka, hajautetusti toimivien kotimaisten ja kansainvälisten tiimien johtamiskokemus.

Valmennuskielet:

englanti, suomi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.