Tunteet ja haastavat tunnetilanteet töissä

Eväitä haastaviin tilanteisiin

Tunteet ovat läsnä kaikessa tekemisessä. Ne tulevat ja menevät kuin säätilat, mutta jokin tunne on aina päällä. Tiimin ”tunnesäästä” kannattaa puhua kainostelematta siinä missä tavoitteistakin, koska tunteet ohjaavat ja motivoivat meitä matkalla tuloksiin. Tunteiden sanoittaminen voi olla vaikeaa ja skaala ”kyllä/ei” ei anna todellista kuvaa tilanteesta. ”Onnellisen työntekijän resepti” -kirjoituksesta löydät apuja tunteiden sanoittamiseen.

Tunteilla on yllättävän paljon valtaa. Olipa kyse ilosta tai surusta, tunne vaikuttaa aivoihin ja selkäytimeen, eli keskushermostoon, joka taas ohjailee ääreishermostoa ja esim. hormoneja. Tunteet ovat todellisia ja fyysisiä. Juuri kehollisten tuntemusten vuoksi niitä on joskus niin vaikea sietää. Suru voi tuntua kipuna rinnassa ja näkyä lysähtäneinä hartioina. Ilon tuntee joskus melkein kuplivan sisuksissa. Keho ja mieli ovat erottamaton kokonaisuus.

Sukset ristissä ilman syytä?

Etäkokouksen tunnelma saattaa muuttua jäiseksi yhden harkitsemattoman kommentin takia. Kommentilla ei todennäköisesti tarkoitettu pahaa, mutta se tulkittiin väärin, koska toisen vilpitön ilme ja kehonkieli jäivät viestimessä näkemättä tai jokin ilmaisutavassa muistutti aiemmasta huonosta kokemuksesta. Emme ehdi edes tiedostaa, saati laskea kymmeneen, kun reagoimme ja loukkaannumme turhaan. Kun ymmärtää tunteiden voiman, on helpompi antaa kommenttien olla.

Kaikkia tunteita tarvitaan, ole niistä kiinnostunut

Pelko kertoo meille välittömästä vaarasta. Kodin etätyöpisteen turvassa koettu ”pelko” on todennäköisemmin esim. avuttomuuden, nolouden, haavoittuvuuden, pettymyksen tai turhautumisen tunteiden sekoitus. Tunneälyn ja sosiaalisen älyn yhdistelmällä pötkii pitkälle sekä ammatillisesti että siviilissä. Kyky tunnistaa ja ymmärtää omia sekä muiden tunteita on arvokas pääoma. Tunnekyvykkyys auttaa sivuuttamaan draaman ja keskittymään olennaiseen.

Myötätunto auttaa, mutta pysy autonomisena

Stressitilassa näkökenttä kapenee ja maailma ympärillä sumenee. Kaikki aistit keskittyvät silloin uhkiin ja keho sekä mieli käyvät ylikierroksilla. Maailma näyttää aivan toisenlaiselta kuin ennen paniikkia. Rauhallisessa mielentilassa kokemus ympäristöstä on päinvastainen: Sisuksissa vallitsee rauha ja toisten touhottaminen ihmetyttää. – Huono käytös viestii aina pahasta olosta. Auta, jos kykenet, ole läsnä, mutta älä hyppää tunnemyrskyyn mukaan.

”Rauhoitu!” ei auta rauhoittumaan

Tunnereaktiota on vaikea rauhoittaa pelkästään ajattelulla tai sanoilla, keho on tuotava mukaan. Hengittely auttaa. On olemassa erityisiä hengitystekniikoita, jotka hyödyntävät kehon omaa kykyä rauhoittua. Mindfulness ja erilaiset keskittymisharjoitukset auttavat pysymään objektiivisena. Keljut tunteet on helpompi sietää, kun nukkuu riittävästi, syö ravitsevaa ruokaa, liikkuu päivittäin, hankkii mielenkiintoisen harrastuksen ja vaalii sosiaalisia suhteita. Pirteyttä edistävät aamurutiinit ovat tärkeä tapa varustautua päivän tunnehaasteisiin, eli herää ajoissa, anna silmillesi valoa ja ulkoile työmatka, vaikka se tarkoittaisi korttelin ympäri kävelyä ja paluuta kotitoimistolle. Myös talviuinti ja kylmä suihku auttavat tutkitusti lisäämään arjensietokykyä.

Millaiset tunteet ja tuntemukset ovat olleet sinulle kuluneiden kuukausien aikana tuttuja ja miten olet niiden kanssa pärjännyt?

Tutustu tekstin kirjoittajaan

Pirkko Tavaila

Etäjohtamisen valmentaja, tiimikuiskaaja

  • Monipuolinen 30 vuoden liiketoimintaosaaminen yhdistettynä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin osaamiseen.
  • Bisnesälyn ja työhyvinvoinnin yhdistäminen kestävän menestyksen kivijalaksi.
  • Johtamisen, tiimityön ja kukoistavan kulttuurin kehittäminen.
  • Supervoima: Tietää, mikä saa meidät ihmiset toimimaan fiksummin.

Valmennuskielet:

englanti, suomi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.