Etäjohtamisessa kiinnitettävä huomiota vuorovaikutuksen määrään ja laatuun

Kuulen vielä aika paljon kommentteja siitä, että kyllähän se etäältä johtaminen käytännössä sähköpostilla tehdään. Skypepalavereja toki pidetään, mutta hajautettuja tiimejä johtavilta odotetaan säännöllisiä vierailuja tiimiläisten luo, koska sähköpostijohtaminen ei toimi. Jatkuva matkustaminen taas kuormittaa esimiehiä. Tiedostathan, että asioita voi kuitenkin tehdä myös toisin?

 

Kohtaamiset ovat tärkeitä, mutta tarvitaanko niitä kasvotusten ihan viikottain? Sähköposti on tiettyihin juttuihin kätevä ja pätevä työväline, mutta ei se johtamisen pääasiallisena välineenä kovin toimiva ole. Ajattelepa, jos ennen sähköpostia ihmisiä olisi johdettu kirjeillä. Ei kuulosta kovin toimivalta, eihän?

 

Etäjohtamisessa painopiste tulisi olla enemmän ihmisten johtamisessa. Tarvitaan sopiva valikoima muita välineitä sähköpostin rinnalle – tai jopa tilalle. Vuorovaikutus on ihmisten johtamisesssa tärkein työkalu. Tutkimusten mukaan fyysinen etäisyys vähentää vuorovaikutusta. Ja vuorovaikutuksen vähäisyys heikentää yhteisöllisyyttä, joka taas vaikuttaa siten, että vuorovaikutusta on entistä vähemmän, ihmiset eivät sitoudu, työmoraali laskee ja yhteistyö kärsii.


Vuorovaikutukseen on siis syytä kiinnittää huomiota. Tarvitaan myös riittävästi erilaista vuorovaikutusta. Tarvitaan keskustelua, joka tukee työssä onnistumista, mutta myös keskustelua, joka edistää luottamuksellisen suhteen rakentumista. Alla olevaan kuvaan olen pyrkinyt tiivistämään tarvittavan vuorovaikutuksen esimiehen näkökulmasta.
Artikkelikuva: Mathyas Kurmann

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.