Voiko tiimi toimia menestyksekkäästi täysin virtuaalisesti?

Pakko se on uskoa, että nykyisin yhä useammat tiimit syntyvät ja elävät monimuotoisissa verkostoissa. Aina ne eivät edes tajua olevansa tiimejä, vaan paremminkin toisiaan auttavan yhteisön jäseniä.

 

Olin uteliaan epäileväinen, kun viisi vuotta sitten lähdin mukaan virtuaaliseen tiimiin, joka rakensi uuden nettipalvelun. En ollut tavannut edes projektin vetäjää muulla tavoin kuin Skypen välityksellä. Hän nimittäin asuu Sveitsissä.

 

Vuoden kuluttua huomasin, että toisilleen tuntematon virtuaalinen 18 hengen tiimi oli saanut rakennettua sisällöltään laajan palvelun, jota on sittemmin vuosien varrella päivitetty edelleen. Palvelu löytyy nykyisin osoitteesta 101Businessinsights.info.

 

Olen sittemmin tehnyt yhteistyötä myös Australiassa asuvien intialaisten kanssa ja johdan tällä hetkellä yritystä, jolla on verkostossaan useita kotimaisia kumppaneita. Rakennan myös uutta, monta kertaa suurempaa yhteistyöverkostoa ympäri maailman. Tavoitteena on ennen pitkää se, että kykenen tarjoamaan palveluita 2,3 miljardin asukkaan markkina-alueelle 52 maahan.

 

Verkostot ovat tämän päivän juttu, koska kenelläkään ei ole rajattomasti aikaa tai osaamista. Maailma etenee niin nopeasti, että ainoa varma konsti pysyä liikkuvassa junassa, on huolehtia siitä, että ympäristöstä löytyy mahdollisimman monipuolinen osaajien joukko.

 

Mutta miljoonien taalojen kysymys on se, miten sellaisia verkostoja johdetaan?

 

Oikeastaan niitä ei voi johtaa sanan perinteisessä mielessä. Niissä toimivat ihmiset on saatava innostumaan, ymmärtämään mitä heiltä halutaan ja huolehtimaan, että he saavat asiat valmiiksi.

 

Monien kokemusten kautta minulle on syntynyt oma uskomus siitä, millaista on hyvä verkoston johtaminen. Sen voi kiteyttää esimerkiksi seuraaviin asioihin:

 

  • Tunnista missä kumppanisi on vahvimmillaan ja yllytä häntä kehittymään siinä vielä lisää
  • Ymmärrä kulttuurillisia eroavaisuuksia. Esim. intialaiselle selkeä, täsmällinen työohje on usein paljon tärkeämpi kuin suomalaiselle.
  • Pilko projektit niin pieniin osiin, että edistymistä voidaan seurata vähintään viikkotasolla. Muuten asiat unohtuvat ja valmista ei tule koskaan.
  • Jaa tietoa, herätä ajatuksia, yllytä keksimään uusia innovaatioita
  • Kuuntele mitä ajatuksia ryhmällä on ja jaa sitä kaikkien kesken
  • Anna verkostossasi olevan spesialistin kehittää sinua- Jaa tunnustusta hyvästä työstä
  • Ole rohkea etsimään osaamista ja kykyjä myös sieltä, mistä muut eivät sitä etsi.

 

Jaan mielelläni lisää ajatuksia siitä millaista on toimia kansainvälisissä tai kotimaisissa yhteistyöverkostoissa.

 

Terveisin

Pasi Sillanpää
COO
Kuudes Aisti Oy

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.