Onko etätyö välineurheilua?

Onko etätyö välineurheilua?

Etätöiden tekeminen on ihanaa, kun vaan kaikki pelaa. Kun netti lagaa, tietokone tökkii tai ääni ei kuulu työteho kärsii puhumattakaan työhyvinvoinnista loppuunpalavien hermojen kanssa. Etätyömahdollisuuksien lisääntyessä yritykset joutuvat miettimään myös etätöiden tekemisen edellytyksiä. Korona-ajan pakon edessä etätyöpisteitä on perustettu olohuoneen nurkkiin ja keittiön pöydille. Pieneltä läppärin ruudulta on tihrustettu tekstejä ja kaapista kaivetut puhelimen langalliset kuulokkeet tippuvat jatkuvasti korvilta. Hetkellisesti työnteko onnistuu näinkin, mutta jos etätyötä on tarkoitus tehdä säännöllisesti myös jatkossa, tulee myös työvälineet olla kunnossa.

Nettiyhteys

Toimiva ja nopea nettiyhteys on elinehto. Nykyisin tiedostot säilytetään pilvessä, materiaaleja työstetään yhteisillä alustoilla ja keskustelut käydään chateissä – niiden videopalavereiden lisäksi. Jos netti ei toimi, ei työtkään etene. Jos mietit omaa työnkuvaasi, kuinka paljon siitä on sellaista työtä, jota voit tehdä täysin riippumatta nettiyhteydestä? Tuskin kovinkaan paljoa. Varmista siis, että nettiyhteytesi on ajan tasalla. Huomioi myös wlan-boksin sijainti työpisteeseesi nähden. Aina varmimman yhteyden saat vetämällä piuhan tietokoneesta suoraan boksiin. Tarvittaessa voit hankkia lisävahvistimia, jotta yhteys pelaa koko asunnossasi.

Tietokone ja näyttö

Työskentelyasento tulisi olla sellainen, että näyttö on hieman silmien tasoa alempana. Mikäli teet töitä vain läppärillä, näyttö on selkeästi liian alhaalla, mikä johtaa helposti siihen, että työskentelet etukumarassa ja kurkotat päälläsi kohti näyttöä. Läppärin näytöllä teksti jää myös usein liian pieneksi, joka johtaa jatkuvaan silmien siristelyyn ja pahimmillaan toistuviin päänsärkyihin. Toimistotiloissa käytössä on jokaisella yleensä erillinen näyttö, joka tulisi löytyä myös kotikonttorista. Erillinen näyttö helpottaa myös etäpalaverien tai -koulutusten vetämistä, kun esityksen voi jakaa toiselta näytöltä ja toisella näytöllä voi nähdä esittäjänäkymän muistiinpanoteksteineen ja seurata esimerkiksi chatia. Jos mahdollisuutta ei ole erilliseen näyttöön, kannattaa hankkia kuitenkin erillinen näppäimistö ja hiiri. Tässä tapauksessa aseta läppäri korotettuna esim. kirjapinon tai pienen pahvilaatikon päälle ja säädä resoluutio sellaiseksi, että näet hyvin.

Kuulokkeet ja mikrofoni

Olet varmasti osallistunut etäpalaveriin, jossa kuulet jatkuvasti rummutusta. Esittäjällä on käytössään läppärin mikrofoni ja hän kirjoittaa muistiinpanoja – tai sitten jollain muulla on jäänyt mikki auki ja kirjoittelee samalla sähköpostia… Välillä esittäjän ääni häviää, koska käsi on mikrofonin päällä. Kuulijat saattavat myös joutua korviavihlovan kahinan kohteeksi, kun pöydällä olevat muistiinpanot osuvat mikrofoniin. Mikrofonilliset kuulokkeet ovat siis erittäin tärkeä työkalu. Niiden avulla kuulet itse paremmin ja myös sinut kuullaan paremmin, ilman taustahäiriöitä. Erityisesti silloin, jos et ole täysin hiljaisessa ympäristössä, vaan taustalta voi kuulua välillä muita ääniä, laadukkaiden kuulokkeiden mikrofoni vaimentaa taustamelua. Vastamelukuulokkeet tai ääntä vaimentavat kuulokkeet antavat sinulle työrauhan mahdollisilta häiriöääniltä. Kuulokkeiden langattomuus antaa sinulle myös mahdollisuuden liikkua. Voit välillä nousta seisomaan tai käydä vaikka hakemassa keittiöstä kahvia, mikäli kamerasi ei ole päällä tai palaverin luonne sen muuten sallii. Pienten nuhanenienkin hoitaminen etätöiden ohella onnistuu paremmin, kun palaveri liikkuu mukana työkoneesta vähän kauemmaksikin.

Kamera

Viestinnästä iso osa on ilmeitä ja eleitä. Videon käyttö etäkohtaamisissa on enemmän kuin suositeltavaa. Läppäreissä on yleensä sisäänrakennettuna kamera, jota voi tietysti käyttää. On kuitenkin hyvä muistaa, että mikäli läppäri on pöydän tasolla, osoittaa kamera usein alaviistosta ja yleisö keskittyy enemmän tutkimaan sieraintesi sisältöä. Kameran tulisi siis olla noin silmiesi tasalla. Mikäli käytät erillistä näyttöä, irrallinen webkamera istuu täydellisesti näytön päälle ja etästudiosi on valmis! Jos muuten pelkäätte kaistan loppumista videoiden takia, niin seuraavalla kerralla kokeilkaapa ensin videot päällä ja sammutelkaa vasta sitten, kun kaista oikeasti loppuu. Kymmenien ihmisten osallistuminen kansainvälisesti etänä videot päällä ei ole ainakaan meillä tuottanut ongelmaa. Ja jos tausta tuntuu liian sekaiselta, niin nappaa sovelluksesta virtuaalinen taustakuva tai sumennus päälle.

Työtila

Tämä lieneekin se kaikista haastavin rasti etätöissä. Me elämme hyvin erikokoisissa asunnoissa, joissa elää usein myös muita ihmisiä omien aikataulujensa mukaan. Omaa työhuonetta ei välttämättä etätyöntekijälle ole – saati kahdelle. Kevyt irtonäyttö on kuitenkin helppo siivota sivuun ja irtonäppäimistöt ovat nykyisin ohuita ja sujahtavat vaikka läppärilaukkuun. Ergonomian suhteen voimme unohtaa ne ajat, kun neuvottiin istumaan selkä suorassa pöydän ääressä. Ergonomisesti paras asento on vaihteleva asento. Jos pystyt välillä seisomaan istumisen lisäksi, se jo auttaa asiaa. Muista myös, että joitain tehtäviä voi tehdä myös makuultaan tai pitää ulkona kävelypalaverin. Tekniikan hyvä puoli on, että se liikkuu mukana näppärästi läppärin tai kännykän mukana.

Valmentajan vinkki

Kun hankit itsellesi jotain teknistä laitetta tai verkkoyhteyttä, tutki hetkinen onko tämä juuri sinun tarpeisiisi sopiva ratkaisu. Omat vuosia palvelleet kuulokkeeni (kuva liittyy vahvasti asiaan) tulivat tiensä päähän ja lähdin kyselemään suosituksia eri some-kanavissa. Jouduin hyvin usein kysymään perustelut tarkennettuna, minkä ominaisuuksien vuoksi henkilö suosittelee tiettyjä kuulokkeita. Usein perusteluna oli ”vaimentavat hyvin ääntä”. Hienoa, mutta vaimentaako myös mikrofoni taustaääniä. Ei vaimentanut. Niinpä minun ykköskriteerini, hyvin minun taustaääniä vaimentava mikrofoni ei noussut kenelläkään suosittelijalla esiin. Sellaiset löysin kuitenkin, pitkällä akunkestolla vieläpä. Mieti siis mitä tarvitset ja vertaile, ennen kuin syöksyt kaupoille tai ostat suoraan kaverin suosituksesta.

Kun pelit ja vehkeet ovat kunnossa, voikin siirtyä toimivan etätyökulttuurin rakentamiseen.

Tutustu kirjoittajaan

Sanna-Riikka Valtonen

Sanna-Riikka on johtamisen ja tiimityön supernainen, jolla on yli 10 vuoden kokemus johtamisesta vähittäiskaupassa sekä työskentelystä kansainvälisessä tiimissä. Sanna-Riikalla on vahva liiketoimintaosaaminen yhdistettynä valmennuskokemukseen niin johtajuus-, vuorovaikutus- kuin myyntitaidoissakin. Erityisosaamisalueena vuorotyön johtaminen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.