Lähtisinkö etätöihin ulkomaille?

Timanttian blogin vieraskynäilijä Joose Luukkanen, Huippumyynti Oy:stä kertoo omista kokemuksistaan etätöiden tekemisestä ulkomailla. Lähtisitkö sinä etätöihin aurinkoon?

Etätöissä Espanjassa

Viimeistään koronan myötä etätyö on tullut mahdolliseksi useimmissa organisaatioissa. Itselläni etähommat ovat olleet ohjelmassa jo pitkään, ja tavoitteena on useimmiten ollut valohoito keskellä pimeintä aikaa. Artikkelissa kerron omia kokemuksia ja vaihtoehtoja lyhyemmälle 1-4 viikon etätyöpätkälle. Koska suosikkikohteeni on Espanja, tässä jutussa keskitytään siihen.

Haluan etätöihin ulkomaille, koska kaipaan virtaa pimeään aikaan. Olen tyypillisesti reissussa marraskuun ja tammikuun välisenä aikana, jolloin täällä Suomessa on kaikkein pimeintä. Tuolloin sää Espanjassa on suomalaisittain kesäinen ja talvikauden hintataso edullinen.

Käytännöllinen ja helppo

Sää ei ole ainoa syy, miksi valitsen Espanjan. Myös käytännön asiat tukevat valintaa. Aikaero Suomeen on tunti, joten töitä pystyy tekemään suunnilleen normaaliin aikaan. EU-alueella pysyminen tarkoittaa puheluhintojen olevan samoja kuin Suomessa, eikä etäpalaverien veto lenkiltä rannalta maksa mahdottomia. Itse asiassa verkkoyhteydet ovat jopa paremmat kuin Suomessa, sillä mobiilinettien sijaan useissa asunnossa on valokuituyhteys (huom! Fuengirolan halvimmissa asunnoissa ei ole). Lentoaika Malagaan on myös kohtuullinen ja suoria lentoja on useita päivässä myös talvikaudella.

Suurkaupungissa, kuten Malagassa, Alicantessa tai Palmassa etätyöläinen löytää normaalit palvelut vuoden ympäri. Sen sijaan turistien palvelemiseen keskittyvät kaupungit autioituvat, ja suurin osa loma-asunnoista ja hotelleista on tyhjänä satunnaisia eläkeläisiä tai budjettireissaajia lukuunottamatta. Kun loma-asunnot ovat silti vuokrattavissa normaalisti ympärit vuoden, niin ensikertalainen saattaa yllättyä kun kartan mukaan kattavat palvelut onkin suljettu kokonaan talvikaudeksi.

Palveluita löytyy pikkukaupungeista ympäri vuoden, esimerkiksi Palma de Mallorcalla majoituin Ca’n Pastillaan, jossa lähes kaikki kaupat ja ravintolat olivat auki marraskuussa. Sen sijaan 5 km mittainen rantapätkä aina S’Arenaliin saakka oli täynnä autioita tornitaloja ja laskin kävelyllä yhden auki olleen ravintolan. Vastaasti tänä talvena Peniscolassa varasin edullisen huoneiston parin kilometrin päästä keskustasta, kun yrittäjäkollega oli matkailuautollaan tulossa viereiselle leirintäalueelle. Olin joulukuun alussa ainoa asukki koko kerrostalossa (viereisessä talossa näin yhden valaistun ikkunan), ja havaitsin käytännössä koko Peniscolan ja Benicarlon välisen, täyteen rakennetun 7 km mittaisen rannan olevan lähes täysin kuollut.

Suosittelen muille, paitsi erakkoluonteille, joko suurempaa kaupunkia tai ainakin paikalliskeskusta. Kaupungin hyvänä puolena on hyvä valikoima kahviloita joissa työskennellä, sekä vilkas iltaelämä sitä janoaville. Itse olen ollut kerran Malagan keskustassa, jolloin havaitsin ettei asunto baarikadulla ollut paras vaihtoehto etätyön kannalta. Illalla nukkumatti pelkäsi yläkerran bilekämpän menoa, ja aamulenkille lähtiessä sai hätistellä nuoria pareja porttikongista tiehensä. Get a room!

Etätyökohteen valinta

Etätyökohteen valintaan kannaatta käyttää hetki. Varsinkin ensikertalaisen kannattaa pitää mielessä, että perillä ontarkoitus tehdä töitä, joten kohdetta ei kannata valita samoilla kriteereillä kuin lomakohdetta. Pohdi, mitkä seikat mahdollistavat tehokkaan työskentelyn, mielekästä tekemistä vapaa-ajalle, ja mahdollisuuden levätä sekä palautua.

Itselläni etätöiden painopisten on ajatustyössä ja tulevan suunnittelussa. Olen yleensä liikkeellä lokakuun ja tammikuun välillä, joten haluan liikkua paljon auringossa ja kerätä energiaa tulevaan pimeään talveen. Vuosien varrella etätyön majapaikalle on muotoutunut kolme vaatimusta:

  1. Asunnosta näkyy merelle, optimitapauksessa aaltojen äänet kuuluvat rentouttavasti sisään
  2. Asunto on rauhallinen, eikä yöelämän tai liikenteen melu häiritse
  3. Lenkkimaastot ovat asialliset

Omaksi suosikkikohteekseni on muodostunut Calahonda Espanjan Aurinkorannikolla. Alue on alunperin rakennettu 1960-luvulla, ja alue on pääosin brittiläisten (eläkeläisten) suosiossa. Alueella kuulee myös paljon saksaa ja satunnaisesti myös suomea. Suosin itse mahdollisimman keskeistä sijaintia (maamerkkien mukaan Max Beachin ja Macdonaldsin väliltä), jolloin kaupat ja palvelut ovat vieressä, ja lenkkimaastoa piisaa reilusti molempiin suuntiin. En lähtisi kovin kauas ylämäkeen, koska kuumana päivänä hyväkuntoistakin alkaa kyrsiä kun pitää tallata kilometritolkulla ylämäkeen.

Calahondan puolesta puhuvat:

  • lämmin ilmasto, aurinkoisena päivänä on t-paitakeli ainakin suomalaisilla
  • edullinen hintataso talvikaudella (lennot, majoitus, eläminen)
  • nopea valokuituyhteys käytännössä jokaisessa loma-asunnossa
  • erinomaiset lenkkimaastot, rannassa kulkee boardwalk La Caja de Mijasiin ja ohi Artolan dyynien (noin 10 km kävelybaanaa), rantaa pitkin voi kävellä vaikka Marbellaan tai Fuengirolaan saakka
  • palveluita on sopivasti kävelymatkan päässä (kaupat, ravintolat) ja autolla on helppo liikkua

Kaikille paikka ei sovi. Jos haluaa kaupungin sykkeeseen, niin sitä ei Calahondasta löydy, ja on parempi jäädä Malagaan. Jos taas on pakko pärjätä suomeksi ja syödä vain suomiravintolassa, kannattaa suunnata Fuengirolaan.

Huonona puolena paikka vaatii käytännössä auton vuokraamisen. Toisaalta Fiat 500:n vuokra ei ole sesongin ulkopuolella enempää kuin kahdensuuntainen taksimatka lentokentälle, joten bonuksena auton vuokrattuaan on helppo ajella illan tai viikonlopun tutkimusmatkalle Rondaan, Gibraltarille, Cadiziin, Sevillaan tai Granadaan. Parkkipaikkoja talvikaudella runsaasti ja nopeatempoiseen liikenteeseen kyllä tottuu.

Etätyöasunnon valinta

Itsellä asunnon valinta käy helposti. Kun on käynyt samalla paikalla 15 vuoden ajan, tuntee jo majoitusilmoituksesta mistä talosta puhutaan. Kuvakulmilla koijataan aina, eli tiukan rajauksen kuvissa voit olla varma, että heti kuvan ulkopuolella on joko naapuritalo, -parveke tai moottoritie. Tässä jokunen vinkki:

  1. Suosittelen herkkäunisia ottamaan etäisyyttä A-7 tiehen, koska liikenteen melu tulee ohuista seinistä läpi.
  2. Jos työskentelet mielelläsi parvekkeella, niin ota parveke mieluiten itään (tai länteen, itse inspiroiduin aamuista), ei suoraan etelään. Jopa keskellä talvea aurinko paistaa voimakkaasti keskipäivällä ja varsinkin lasitetulla parvekkeella tulee helposti liian kuuma. Sekä auringonnousut että laskut on helppo nautiskella rannasta.
  3. Jos haluat rantanäkymän, ole kriittinen kuvien suhteen. Joskus meri on saatu pilkahtamaan nousemalla tikkaille, tai ainakin kuvaajaksi on pyydetty naapurin koripalloilija. Kysy vuokraajalta lisäkuvia jos yhtään epäilyttää. Google maps on hyvä työkalu!
  4. Kerrostaloissa asuu tavallisia espanjalaisperheitä, joiden vuorokausirytmi voi yllättää: illalla möykätään pikkutunneille ja silti herätään aamukuudelta kolistelemaan. Ääni kuuluu paremmin alas kuin ylös, eli ylin kerros auttaa. Taaskin jos olet herkkäuninen, suosi loma-asuntoja.

Käydään vielä esimerkinomaisesti läpi muutamia vaihtoehtoja, joissa olen majoittunut:

  • Calypson alueella olen kolmeen kertaan ottanut edullisen kerrostalomajoituksen. Hinta on todella edullinen, sijainti hyvä rannan ja palveluiden lähellä, mutta joskus uni on kärsinyt äänekkäistä naapureista. Moottoritien ääni kuuluu selvästi, muttei häiritsevästi ylempiin kerroksiin.
  • Huoneistohotelleista tuttuja ovat Dona Lola ja Leila Playa, jonne olen päätynyt käyttämään sukulaisten ylimääräisiä lomaosakepisteitä puolenkymmentä kertaa. Diili on kuitenkin huono, kun vaihtomaksun ja vastikkeiden jälkeen majoitus on kalliimpaa kuin muualla, ja kaiken lisäksi varauksen voi tehdä vain viikon sloteissa. Leila Playa on erinomainen valinta mikäli haluaa pulikoida uima-altaassa, koska sen suojaiselta sisäpihalta löytyy ainoa ulkoallas jossa on oikeasti ollut mukava lutrata joulukuussakin. Saunakulttuuria nämä eivät ymmärrä ja ajavat kauhuissaan lapset pois lauteilta.
  • Rannan loma-asunnoissa hinta nousee mitä lähemmäs rantaa mennään. Kauimmaisissa ei saa vastinetta rahalle, kun moottoritie häiritsee eikä meri edes näy. Ensimmäisessä rivissä onkin sitten nannaa koko rahalla, aaltojen kohinasta maksaa extraa mielellään. Mielestäni parhaat asunnot löytyvät mäkkärin nurkilta, ja varsinkin rannan korkeimmista torneista löytyy aivan huikeita näköaloja.

Etätyön kustannukset

Etätöihin pääsee yllättävänkin edullisesti. Edes mukavuudenhaluisen ei talvikaudella tarvitse maksaa itseään kipeäksi!

Mitä etätyö maksaa?

  • Lennot olen saanut halvimmillaan alle 250 eurolla, mutta vuonna 2023 pitää maksaa usein 500-700 euroa.
  • Perushyvä majoitus parvekkeella ja merinäköalalla alkaa hijaisena aikana kerrostaloissa 30 eurosta ja loma-asunnoissa 40 eurosta per vuorokausi. Asuntokanta on osin vanhaa, rahalla saa uudempaa ja siistimpää.
  • Taksi tai Uber Calahondasta lentokentälle maksaa 35-50€ per suunta. Calahondasta pääsee Marbellaan reilulla parillakympillä, myös bussi on kätevä tähän suuntaan. Malagaan ei kannata ihan pikku hetkeksi lähteä muulla kuin taksilla, koska bussi + juna Fuengirolasta kestää 1,5-2 tuntia suuntaansa.
    Jos majoittuu Malagaan, lentokenttäjuna on edullinen, kätevä ja nopea valinta.
  • Auton vuokraus on sesongin ulkopuolella naurettavan halpaa. Perus Fiat 500 lähtee ajoon edullisimmillaan 15-20 eurolla per päivä, Abarth -versiokaan ei ole kuin muutaman euron kalliimpi. Enkä ikinä ota vakuutuksia, koska niillä moninkertaistaa autonvuokran hinnan; sesongin ulkopuolella pysäköintitilaa riittää, joten kolhuja on turha pelätä.
  • Ravintolassa ei enää syö alta kympin, mutta jo 12-15 eurolla syö hyvin. Olut tai viini maksaa 2-3 euroa paikasta ja ajasta riippuen. Mäkkärissä on yllättäen suomihinnat.

Edullisimmillaan viikon etäily autoineen kaikkineen merinäköalalla onnistuu alle tonnilla, ja kaksi viikkoa puolellatoista. Ei paha! Mukavuudenhaluinen saa viimeisen päälle asunnon pulittamalla muutaman satasen lisää.

Verottaja ja etätyö

Miten verottaja sitten suhtautuu etätöihin? Alle puolen vuoden visiitillä ei oikeastaan mitenkään.

Jos mietit kulujen laittamista firman piikkiin, niin se ei automaattisesti onnistu. Reissulla pitää olla jotain agendaakin, eikä pelkkä työskentely ulkomailla yksin riitä. Etätyölle on löydyttävä liiketaloudellinen perustelu.

Jos haluaa vähentää kuluja, täytyy agendalla olla ihan oikeita työasiota. Itselläni on työntekijöitä ja/tai yrityksen alihankkijoita Espanjassa, jolloin matka lasketaan mukisematta työmatkaksi. Myös erilaiset strategia-, suunnittelu-, ja tykypäivät jne. ovat yleensä verotuksessa vähennettäviä kuluja.

Huomaa, että etäläinen voi nostaa matka- ja työpäiviltä myös ulkomaanpäivärahaa. Vuokra-auton kohdalla kannattaa laskea, onko järkevämpää laittaa auton kulut matkalaskulle, vai maksaa autonvuokra itse ja nostaa kilometrikorvauksia. Verotuskäytännöissä kannattaa kysyä neuvoa omalta kirjanpitäjältä ennen reissua.

Miltä kuulostaa? Jos tässä vaiheessa mietit että voisit lähteä etätöihin ulkomaille, mutta kaipaat lisää vinkkejä, kannattaa lukea Ulla Vilkmanin tietokirja ”Etätöissä ulkomailla – Unelmasta todeksi” .

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.