Arjen rytmittäminen lasten kanssa etätyössä

Avokonttorissa puhaltavat totisesti uudet tuulet. Samassa tilassa tehdään nyt aikuisten ja lasten työt. Myyntiä edistetään kokatessa ja hiekkalaatikon laidalla. Ansiotyön ohessa toimitaan erotuomarina, aineopettajana, varhaiskasvattajana ja nuoriso-ojaajana. Miten tästä selvitään, kun ylikuormitusvaihe saattaa kestää pitkäänkin?

Rytmi on arjen pelastusrengas ja kivijalka. Rytmi rauhoittaa lapset ja synnyttää järjestyksen kaaokseen. Perheen rytmittäminen vaatii johtajuustaitoja ja sitkeyttä, mutta vaivannäkö palkitsee takuulla. Näillä liikkeelle:

  • Näitä tarvitaan: työrytmi, ruokarytmi, leporytmi, ulkoilurytmi, leikkirytmi, unirytmi… Helpointa on pitää kiinni päiväkodin ja koulun valmiiksi luomasta rytmistä ja lisätä siihen oman perheen sovellukset.
  • Kiinnittäkää näkyvälle paikalle yhteinen päiväjärjestys, josta näkyy myös työnjako. Kuka leikittää ketä, kun yksi on videoneuvottelussa ja miten jaetaan muonitusvastuut?
  • Opetelkaa pitämään kiinni työrauhasta, kun aikuiset keskittyvät töihin ja lapset etäkouluun. Jos toimit koululaisesi aineopettajana, sopikaa kellonajat yhteisille oppitunneille.
  • Valmistaudu aamulla, kuin olisit lähdössä töihin. Työvaatteisiin pukeutuminen on vahva viesti, joka saattaa yllättäen edistää omaa työrauhaa ja auttaa pääsemään parempaan työvireeseen.
  • Sopikaa viestintätavoista. Mitkä yhteydenpito- ja muistiinpanovälineet toimivat silloin, kun isä tai äiti on etäkokouksessa luurit korvilla ja häneen pitää saada yhteys? Tarralappu, tekstari?
  • Menkää ulos satoi tai paistoi. Alle kouluikäiset osaavat onneksi ulkoilurytmin jo ennestään, kiitos päiväkodin.
  • Huomatkaa ruokarytmin merkitys toistenne käytöksessä ja keskittymiskyvyssä. Edistäkää yhdessä jaksamista ravitsevilla aterioilla ja riittävällä veden juonnilla, koska ne pitävät verensokerin tasaisena, aivot kirkkaina ja työkaverit hyväntuulisina.

Näitä ja monia muita vinkkejä testataan nyt päivittäin jokaisessa kodissa. Miten teillä yhdistetään etätyö ja vanhemmuus?

 

Tutustu tekstin kirjoittajaan

Pirkko Tavaila

Pirkko on johtamisen ja tiimityön kehittäjä ja menestyksekkään yrityskulttuurin edistäjä, jolla on vuosien kokemus kansainvälisessä ympäristössä toimivien asiantuntijoiden ja johtajien valmentamisesta. 30 vuoden liiketoimintaosaaminen eri toimialoilta ja erilaisista tehtävistä yhdistettynä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin osaamiseen tekee Pirkosta todellisen modernin työelämän kehittäjän.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.