Onko sinullakin tiedostamatonta johtamisosaamista?

Parhaat johtajuusopit kerätään harrastuksissa, järjestöissä, vapaaehtoistoiminnan parissa ja kaikissa sellaisissa ympäristöissä, joissa ihmiset toimivat omasta tahdostaan ja muiden johtaminen onnistuu pääsääntöisesti motivoinnin keinoin. Usein emme itse edes tunnista, mitä kaikkea opimme jatkuvasti työn ulkopuolella. Tätä kerrytettyä osaamista on joskus hankalaa tuoda näkyväksi. Juuri käynnistyneessä Sitran Osaaminen näkyviin -kampanjassa tavoitteena on monin tavoin auttaa ihmisiä huomaamaan osaamistaan, tekemään sitä näkyväksi ja nostaa aihetta julkiseen keskusteluun – myös me Timanttialla olemme mukana tässä kampanjassa.

Törmäsin kerran LinkedInissä keskusteluun, jossa asiantuntijana toimiva henkilö kyseli vinkkejä, miten voisi kehittää johtamistaitojaan. Vastausten tulvassa oli lukuisia kirjavinkkejä, verkkokursseja, webinaareja sekä avoimen yliopiston koulutuksia. Näiden lisäksi nostettiin esiin järjestötoiminta. Hyvin monet meistä ovat olleet jossain elämänsä vaiheessa osa jotain järjestöä, kuten vaikkapa opiskelijajärjestö, urheiluseura, vanhempaintoimikunta, hyväntekeväisyysjärjestö tai rotukissayhdistys. Tuliko mieleesi ensimmäisenä, että osana tätä toimintaa voit oppia uusia asioita ja kehittää itseäsi? Meidän kimmokkeemme lähteä mukaan erilaisiin vapaa-ajan vastuutehtäviin on usein joku aivan muu kuin oppiminen. Jos keskityt hetken miettimään asiaa, huomaat kuinka paljon mahdollisuuksia sieltä löytyykään. Johtamis- ja tiimityötaitojen kehittämisen näkökulmasta puheenjohtajapestit ja projektipäällikkyydet ovat mitä parhaimpia paikkoja oppia motivointia ”narulla työntämällä”. Harrastustoiminnassa kun ei ole sitä kuuluisaa direktiovaltaa.

Johtaminen ei ole kuitenkaan pelkkää ihmisten motivointia. Millaisia eri johtajuuden osa-alueita harrastustoiminnassa voi kehittää?

Kokousten johtaminen

Niin virallisten kuin epävirallistenkin kokousten ja palaverien vetäminen tulee hyvin matalalla kynnyksellä tutuksi, kun nappaa jonkun vastuutehtävän itselleen. Vetäjänä oppii jäsentelemään käsiteltävät asiat asialistaksi, saattamaan ne päätökseen kokouksessa ja toimenpiteiksi kokouksen jälkeen. Yksi tärkeimmistä taidoista, joiden avulla muuten etäpalaveriputketkin vähenisivät, kun kaikki tämän hallitsisivat.

Vuorovaikutus- ja esiintymistaidot

Harrastuksissa olemme tekemisissä hyvin erilaisten ihmisten kanssa. Työkaverit saattavat olla hyvin samantyyppisiä kanssamme, mutta ihmisten kirjo näkyy paremmin vapaa-ajan toiminnassa. Jos työssä nakkelemme kollegalle it-slangia muutamalla sanalla, niin agility-radalla pääsemmekin keskustelemaan puheliaan piirimyyjän kanssa.

Esiintymistaidot kehittyvät kohisten niin lapsen sählypelin kuuluttajana toimiessa kuin järjestön vuosijuhlassa puhetta pitäessä. Onpa joissain järjestöissä puhekilpailujakin, joissa voi matalalla kynnyksellä harjoitella tätä suomalaisille niin pelottavaa tilannetta.

Viestintätaidot

Jos tuntuu, että työssä olet päässyt juuri ja juuri Teamsin saloihin kiinni, niin harrastuspiireissä viestintätyökalujen kirjo räjähtää. Toki näistä moni on käytössä eri työympäristöissäkin, mutta Slack, Dropbox, Trello, Facebook-ryhmät, WhatsApp-ketjut ja lukuisat muut ilmaiset työkalut vilisevät eri järjestöjen viestinnässä.

Roolista riippuen pääsee treenaamaan niin ulkoista kuin sisäistäkin viestintää. Tekemään uutiskirjeitä, kirjoittamaan lehdistötiedotteita ja lyömään itseään likoon vaikkapa järjestön some-tileillä live-videon muodossa.

Neuvottelutaidot

Toimiessa voittoa tavoittelemattomassa järjestössä, urheiluseurassa tai muussa organisaatiossa, jonka rahoitus riippuu pääasiassa varainhankinnasta, pääsee joskus jopa suuriin pöytiin neuvottelemaan kumppanuuksia. Oppia saa argumentoinnista, oman toiminnan esittelystä, win-win-ratkaisujen löytämisestä ja tietysti diilin klousaamisesta. Luurikammoon äärimmäisen hyvää harjoitusta, sillä pahinta mitä voi tapahtua, on se, että toinen sanoo ei. Pssst… joskus näissä tilanteissa voi päästä juttelemaan vaikkapa Jari Sarasvuon tai Suomen tasavallan presidentinkin kanssa.

Projektinhallinta

Tapahtumat, tempaukset, kisamatkat, seuran vaatetilaukset, pikkujoulut, koulutukset… Harrastustoiminta vilisee erilaisia pieniä ja suuria projekteja, joissa pääsee tekemään suunnitelmia, hankkimaan resursseja, organisoimaan, delegoimaan – ja toki lyömään itsekin ne kädet saveen. Erityisesti projektipäällikkyydet ovat huikeita johtajuusoppien paikkoja, joissa pääsee imemään oppia edellisten vuosien projekteista tai toteuttamaan jotain aivan uutta.

Taloudenhoito

Usein niukkojen budjettien varassa eläminen ja tarkka suunnittelu korostuvat harrastustoiminnassa. Budjetointi, talouden seuranta ja jopa kirjanpitotaitojen kehittäminen rahastonhoitajan roolissa auttavat johtajan työssä tarvittavien taloustaitojen kehittymistä. Hyvä vuosisuunnittelu ja varallisuuden allokointi toiminnan kannalta tärkeisiin kohteisiin helpottaa myös työelämässä kassavirran hallinnan ymmärtämistä ja resurssien oikeaa kohdistamista.

Listalle voisi lisätä monta muutakin asiaa, mitä sinä lisäisit?

Muista siis seuraavalla kerralla työhakemusta tehdessä ja CV:tä tuunatessa lisätä sinne ne opit, joita olet saanut myös harrastustoiminnassa. Ota hetki ja mieti mitä kaikkea edellä listatuista olet päässyt tekemään ja korosta haettavan tehtävän kannalta hyödyllistä kerrytettyä osaamistasi. Vaikka työtitteleissäsi ei vilisisi päällikköpaikkoja voi se ensimmäinen esihenkilötehtävä irrota johtamiskokemuksesta työn ulkopuolella – usealle näin on käynytkin!

Kirjoittaja on kerryttänyt omia johtajuus- ja kouluttajataitojaan mm. nuorkauppakamaritoiminnan parissa toimien Suomen Nuorkauppakamareiden kansallisena koulutusjohtajana. Mikäli haluat oman tai työyhteisösi osaamisen esiin ja valjastaa sen käyttöön ota yhteyttä – me autamme!  

Tutustu tekstin kirjoittajaan

Sanna-Riikka Valtonen

Sanna-Riikka on johtamisen ja tiimityön supernainen, jolla on yli 10 vuoden kokemus johtamisesta vähittäiskaupassa sekä työskentelystä kansainvälisessä tiimissä. Sanna-Riikalla on vahva liiketoimintaosaaminen yhdistettynä valmennuskokemukseen niin johtajuus-, vuorovaikutus- kuin myyntitaidoissakin. Erityisosaamisalueena vuorotyön johtaminen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.