Luo yhtenäisyyttä tiimiin kuvien avulla

Harvard Business Review’ssa oli taannoin erinomainen artikkeli valokuvien käyttämisestä yhteyden luomisessa. Siinä kerrottiin, että valokuvat ovat paljon tehokkaampi keino luoda tunnesiteitä ihmisten välille kuin puhe. Tätä väitettä perusteltiin evoluutiolla: sillä että ihmisaivot ovat jo vuosituhansia sitten tottuneet käsittelemään visuaalisia ärsykkeitä ja puhuttu kieli on vielä melko uusi asia evoluution näkökulmasta katsottuna. Kuvien käyttö ei sinällään olekaan mikään uusi juttu. Monen fasilitaattorin ja valmentajankin työkaluina ovat erilaiset kuvakortit tai ihan postikortit.

Hajautettujen tiimien haasteena on kuitenkin juuri yhteyden luominen toisistaan etäällä olevien tiimin jäsenten välille. Tiiminvetäjän on keksittävä erilaisia keinoja rakentaa luottamusta ja yhteisöllisyyttä tiimiin, jotta edellytykset hyvälle yhteistyölle olisivat mahdollisimman hyvät. Eräälle it-projekteja vetävälle yrittäjälle suosittelin taannoin kuvakorttien käyttämistä virtuaalisen tiiminsä kanssa. Hänen tilanteessaan tiimin jäsenet eivät missään vaiheessa projektia tavanneet toisiaan kasvotusten vaan kaikki yhteistyö tehdään videopalavereissa ja muiden välineiden välityksellä.

Vinkkasin hänelle seuraavaa:
Kokeile käyttää kuvia jossakin tulevassa tiimipalaverissa ja pyydä jokaista valitsemaan se kuva, joka parhaiten kuvaa hänen ajatuksiaan käynnissä olevasta projektista.

Sain häneltä palautetta kokeilusta myöhemmin:

”Kysyin virtuaalitiimiltä, että miten koette projektin nyt ja valitsemaan yhden kortin. Saatiin porukka ihan innostumaan ja paljon piilevää infoa ja tunteita pöydälle vapautettua.

Löysin isoresoluutioisen kuvan eräästä kuvakorttisetistä ja jaoin sen ennen palaveria kaikkien kanssa ja annoin kysymyksen jokaiselle pohdittavaksi 5 min ennen puhelua.

Liikekumppanini oli aluksi moiseen ”hömpötykseen” skeptinen, mutta jälkeenpäin oli tosi kiitollinen, että järjestin tämän. Toimi tosiaan yllättävän hyvin.

Eihän yhteistyöstä tule mitään, jos lähtee kylmiltään ja kankeasti hoitamaan asioita. Monet introvertit ovat vain hiljaa ja vetäytyvät sisäänpäin, ellei oikeasti saada vapaata, lämmintä ja turvallista ilmapiiriä aikaiseksi.

Sopii alkulämmittelynä tutullekin porukalle, niin kuin kaikissa peleissä lämmitellään, että pelissä ei olisi enää ”jähmeyttä”.

 

Tällaiseen harjoitukseen voi hyödyntää monenlaisia kuvia. Netistä löytyy ilmaisia kuvapankkeja, esimerkiksi Unsplash.com  ja Pixabay.com, josta voit osallistujia pyytää itse etsimään kuvia. Tai vähän erilaisia ja taiteellisempia kuvia löytyy myös hakemalla netistä Dixit-korttien kuvia.

Joissain tilanteissa olen myös itse koonnut etukäteen erilaisia kuvia ja pyydän osallistujia valitsemaan niistä sopivimman ja perustelemaan valintansa annettuun aiheeseen liittyen. Tämä toimii erinomaisesti niin skype-palaverin aloituksena kuin erilaisten yhteisten kokoontumisten alkulämmittelynä. Yksi esimerkki tällaisesta kuvakoosteesta alla.

 

 

Monet esimiehet ovat käytännössä havainneet, että kuvien käyttö todellakin toimii. Kuvia voi käyttää monella eri tavalla. Kuvapankkikuvien tai erilaisten kuvakorttien ohella voi pyytää osallistujia jakamaan omia kuvia. Hajautetun tiimin kohdalla voi olla kiva tutustumiskeino, että jokainen jakaa videopalaverissa kuvan suosikkipaikastaan omalla paikkakunnallaan tai kuvan omista toimitiloista, jos tiimin jäsenillä ei ole ollut mahdollisuutta vierailla toistensa luona. Kuvien käytössä taitaa olla vain mielikuvitus rajana.

 

Ulla Vilkman

Ulla on modernin  johtamisen ja työelämän kehittäjä sekä Timanttian valmentajatiimin vetäjä. Johtamisen ja monipaikkaisen työn asiantuntijana Ulla on julkaissut myös kolme tietokirjaa ja kaksi muuta julkaisua. Pitkä kokemus valmentamisesta ja johtamiskulttuurien kehittämisestä auttaa löytämään asiakkaalle oikeat ratkaisut. 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.