Neljä tapaa lisätä etätiimin yhteisöllisyyttä

Virtuaaliaikakauden parhaita puolia on se, että työnteon ja rekrytoinnin maantieteelliset raja-aidat alkavat pikkuhiljaa kadota. Huippuammattilaisista koottu, usein globaalisti toimiva tiimi tekee tulosta, kunhan tärkein on kunnossa eli vallitsee yhdessä tekemisen kulttuuri.

Yhteisöllisessä etätiimisissä ollaan fyysisestä välimatkasta huolimatta henkisesti lähekkäin eli ollaan kiinnostuneita, arvostetaan, autetaan, välitetään ja opitaan toinen toiselta. Myönteinen ilmapiiri lisää motivaatiota, hyvinvointia ja luottamusta. Yhteishenkeä kannattaa vahvistaa, koska se lisää synergiaetuja, synnyttää uutta ja saa työnteon tuntumaan helpommalta.

Olipa kyse uuden tiimin rakennuksesta, vakiintuneen tiimin huollosta tai piiputtavan tiimin elvytyksestä, yhteisöllisyyden vahvistamiseen kannattaa panostaa jatkuvasti. Tässä neljä esimerkkiä avuksi, kun ideoit omalle etätiimillesi sopivaa me-hengen nostoa.

1. Sovitaan yhdessä pelisäännöt

Esimerkki: Jokainen tiimin jäsen miettii 4 – 6 itselleen tärkeätä ohjetta tai sääntöä, jotka edistävät keskittynyttä työntekoa, tavoitteiden saavuttamista ja työhyvinvointia. Tiimipalaverissa sovitaan, mitkä niistä nostetaan kaikkien yhteisiksi säännöiksi, ikään kuin tiimin perustuslaiksi. Lopuksi sitoudutaan noudattamaan yhdessä sovittuja pelisääntöjä.

2. Suunnitellaan ja testataan erilaisia virtuaalisen kohtaamisen tapoja

Esimerkki: Pohditaan, miten luoda mahdollisuuksia rennolle ajatustenvaihdolle ja ideoinnille. Toimisiko yhteinen kahvihetki maanantaisin? – Yhteisöllisyys edistää luovuutta ja siksi erilaisten kohtaamisten eteen kannattaa nähdä vaivaa.

3. Tutustutaan työkaveriin ja esitellään hänet muille

Esimerkki: Tutustutaan kahdenkeskisessä tapaamisessa ja laaditaan toisesta esittelyteksti. Yritetään löytää toisen piilevät supervoimat. Kierrosta voi jatkaa niin kauan, että kaikki ovat tavanneet toisensa kahden kesken. Koko tiimin yhteisessä tapaamisessa jokainen tulee esitellyksi kaikkien muiden näkökulmasta. – Psyykkinen läheisyys on tärkeämpää kuin fyysinen läheisyys. Toinen alkaa tuntua läheisemmältä, kun hänestä tietää muutakin kuin työroolin.

4. Huolletaan yhdessä kehoa ja mieltä

Esimerkkejä: Käydään reippailemassa samaan aikaan, kukin tahollaan. Palaudutaan yhdessä pelaamalla virtuaalinen seurapeli. Perustetaan lukupiiri tai elokuvapiiri, jossa jokainen saa valita oman kirjansa tai elokuvansa ja esitellä sen muille. – Erilaisuuden hyväksyminen on helpompaa, kun oppii tuntemaan toisen. Yhteistyö sujuu paremmin, kun oppii tietämään, miten toinen suhtautuu asioihin.

Tässä muutamia esimerkkejä, mutta kaikki käy, kunhan myönteisyys on perusta, jokainen tulee nähdyksi ja yksilöllisyys rikastaa kokonaisuutta.
Tutustu tekstin kirjoittajaan

Pirkko Tavaila

Pirkko on johtamisen ja tiimityön kehittäjä ja menestyksekkään yrityskulttuurin edistäjä, jolla on vuosien kokemus kansainvälisessä ympäristössä toimivien asiantuntijoiden ja johtajien valmentamisesta. 30 vuoden liiketoimintaosaaminen eri toimialoilta ja erilaisista tehtävistä yhdistettynä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin osaamiseen tekee Pirkosta todellisen modernin työelämän kehittäjän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.