Jo joutui armas aika ja koululaisilla alkoi kesäloma! Ihana reilun 2 kuukauden mittainen päänvaiva siitä, miten lapset pärjäävät kotona, kun vanhemmilla on töitä. Harvalla vanhemmalla kun se kesäloma on saman mittainen kuin koululaisilla. Muutaman viikon päästä sulkeutuu myös suurin osa päiväkodeista. Siinä sitä vasta onkin sumpliminen, jotta kotona on vähintään toinen vanhempi. Vaihtoehtoisesti mummot ja kummin kaiman serkut on valjastettu apujoukoiksi, sillä eihän se kesäloman ajankohta tietenkään sattunut koko heinäkuuksi.
Suuren helpotuksen lapsiperheille tuovat etätyömahdollisuudet. Korona-aikana olemme oppineet, että vaikka etätyön tekeminen lasten kanssa on haasteellista, se on kuitenkin mahdollista. Valtioneuvosto myöskin suosittelee edelleen etätyön tekemistä kesän yli, joten lukuisissa kodeissa ollaan jälleen tilanteessa, jossa työtä tehdään lasten kanssa. Nyt arkea ei tosin enää rytmitä etäkoulu, vaan lapset saavat nauttia vapaasta. Miten siitä selvitään?
Arvioi tilanne
Jokainen perhetilanne on erilainen. Perheessä voi olla eri ikäisiä lapsia, jolloin vanhemmat lapset saattavat olla välillä jopa hoitoavuksi tai samaa ikäluokkaa olevat sisarukset voivat leikkiä pitkäänkin keskenään. Tai sitten vastaavasti ollaan jatkuvasti tukkanuottasilla ja vanhempien aika kuluu toimiessa erotuomarina. Kesän aikana perheen kokoonpano voi myös muuttua uusperhekuvioiden astuessa kuvaan. Välillä porukkaa onkin pitkään enemmän kuin normaalisti tai vastaavasti joku puuttuu useamman viikonkin ajan.
Lapset ovat myös hyvin erilaisia. Toiset viihtyvät itsekseen ja istuvat hiljaa paikallaan keskittyen tekemiseen. Toiset taas vaativat jatkuvasti seuraa ja huomiota, eikä heitä välttämättä voi jättää hetkeksikään silmistään ellei halua pian hälyttää etsintäpartiota paikalle.
Myös aktiviteettimahdollisuudet vaihtelevat. Toisissa perheissä on oma piha trampoliineineen tai taloyhtiöllä löytyy liukumäet hiekkalaatikkoineen. Toisten perheiden täytyy puolestaan lähteä kauas, jotta löytyy mukava puisto ulkopuuhailuun. Hyvän sään aikana uimataitoiset polkaisevat mielellään pyörällä läheiselle rannalle, mikäli sellainen on tarjolla.
Kesälomalta odotetaan usein myös aikaa kavereiden kanssa. Pettymys saattaakin olla suuri, kun kesälomasuunnitelmat menevät juuri ristiin ja kaverit ovat mummolassa tai lomareissulla juuri silloin kun koululainen on itse kotona ja päinvastoin. Yksin on aina vähemmän tekemistä.
Oman työsi luonne
Pohdi myös mitä oma työsi vaatii. Sisältääkö se keskittymistä vaativia ajanjaksoja, jolloin vaadit täyden hiljaisuuden ja keskittymisen. Soitatko paljon puheluita tai istutko videopalavereissa, jolloin keskeytykset häiritsevät suuresti. Onko viestintäkanavat sellaiset, että voit hoitaa työtäsi myös kännykällä eri kanavissa paikasta riippumatta. Tärkeää on arvioida myös se kuinka työ joustaa ajallisesti. Voitko tehdä työtäsi esimerkiksi aikaisin aamulla tai myöhempään illalla, kun lapset nukkuvat.
Toiselle sopivat neuvot eivät siis välttämättä sovi toiselle. Tärkeintä on tehdä omaan tilanteeseesi sopiva suunnitelma! Tässä viisi vinkkiä niin koululaisille kuin päiväkoti-ikäisillekin – toivottavasti saat niistä apua etätyökesääsi.
Vinkit kouluikäisille
- Kesäloman lukujärjestys: Tee viikkotasolla koulumainen lukujärjestys, johon merkitset omat työaikasi ja esim. palavereiden ajankohdat. Lisää päiviin tekemistä, jota lapset voivat odottaa esim. retki uimarannalle työpäiväsi jälkeen. Muista katsoa sääennusteet etukäteen lukkaria tehdessä!
- Kotityölista: Laita listaan lasten ikätason mukaisia tehtäviä kuten siivousta ja ruuanlaittoa. Motivaattorina voi käyttää sitä, että vanhemmalla jää tällöin aikaa työpäivän jälkeen tehdä lapsen kanssa jotain kivaa.
- Viestinnän pelisäännöt: Sopikaa yhdessä miten työpäivän aikana tavoittaa ja milloin saa häiritä. Työhuoneen oveen voi laittaa esim. post-it lapulla punainen=ei saa häiritä, keltainen=lähetä whatsappilla asia tai vihreä=saa häiritä. On tärkeää käydä lapsen kanssa läpi, milloin ei saa häiritä ja miksi sekä kertoa kauanko sitä kestää. Jos lapsi ei tunne kelloa, voit laittaa ajastimen ilmoittamaan ajan päättymisestä.
- Ulkoilu: Jos istut itse koko päivän sisällä tietokoneen ääressä, lapsi jää helposti myös sisälle. Mikäli mahdollista, siirry itse työskentelemään välillä ulos. Pieni kävelylenkki kahvitauolla piristää myös sinua.
- Kaverit: Sopikaa milloin kavereita saa olla kylässä, etteivät he häiritse työntekoa. Ulkoilu kavereiden kanssa on hyvä keino saada hetkeksi työrauha. Mikäli lapsen kaverit ovat juuri reissussa, kannusta lasta videopuheluihin ja muuhun yhteydenpitoon etänä, jotta lapsi ei tuntisi oloaan niin yksinäiseksi.
Vinkit päiväkoti-ikäisille:
- Puuhapisteet: Tee selkeät pisteet, joista lapsi saa valita tekemisensä aina hetkeksi kerrallaan. Esim. tietyt leikit, piirtäminen, palapelit, kirjat, pelit tabletilla…
- Leikkiarvonta: Laita purkkiin paperilapuilla erilaisia leikkejä ja aktiviteetteja. Arpokaa aina seuraava leikki/aktiviteetti purkista. Tämä on jännittävää ja uutuudenviehätys pitää lapsen innostuneena, kun tulee aina ”uusi” leikki.
- Vesileikit: Kesällä kannattaa ehdottomasti hyödyntää vesi. Rakenna terassille minivesipuisto ja istahda itse varjoon läppärin kanssa. Tai vie kylpyhuoneeseen leikkikeittiö, kaikki muoviastiat, ämpärit jne. Lapset rakastavat vedellä lotraamista! Voit myös keittää vedestä ja liivatteesta kiisseliä, josta voi tehdä kakkujakin.
- Ulkoilu: Varsinkin päiväkoti-ikäiset tarvitsevat paljon ulkoilua. Pyri rytmittämään päivääsi niin, että voit osallistua palaveriin puistosta kuulokkeet päässä, lukea sähköpostia kännykällä tai tehdä somepostauksia. Webinaareihinkin on näppärä osallistua luurit päässä mistä tahansa.
- Videot, pelit ja musiikki: Välillä on hyvä rauhoittaa lapsi hetkeksi. Yle Areenasta, YouTubesta jne. löytyy viihdykettä pitkäksi aikaa. Aivoille aktiviteettia antavat myös erilaiset pelit tabletilta tai tietokoneelta. Kehittäviä pelejä löytyy eri ikätasoille ja niissä oppiminen tapahtuu hauskasti leikin varjolla.
Muista hyödyntää tauot ja lounas
Me kaikki tarvitsemme liikuntaa, lepoa ja ravintoa. Etätyössä on erityisen tärkeää muistaa pitää tauot, kun työkaveri ei ole nykimässä mukaan lounaalle. Sopikaa yhdessä ruoka-ajat perheen kanssa työkalenterisi mukaan. Muista pitää myös kahvitauko ja syö samalla terveellinen välipala. Kun olet tauolla, ole läsnä lapsillesi. Siirry pois tietokoneen äärestä ja laita kännykkä pois näkyviltä. Tai jos juuri tauon aikaan päiväkoti-ikäinen on päiväunilla ja koululaiset ulkona kavereiden kanssa – nauti hetki hiljaisuudesta!
Lisää vinkkejä etätyön ja lasten yhdistämiseen löydät täältä.
Tutustu kirjoittajaan
Sanna-Riikka Valtonen
Sanna-Riikka on johtamisen ja tiimityön supernainen, jolla on yli 10 vuoden kokemus johtamisesta vähittäiskaupassa sekä työskentelystä kansainvälisessä tiimissä. Sanna-Riikalla on vahva liiketoimintaosaaminen yhdistettynä valmennuskokemukseen niin johtajuus-, vuorovaikutus- kuin myyntitaidoissakin. Erityisosaamisalueena vuorotyön johtaminen.