Tiimin yhteiset hetket etänä – ideoita yhteisöllisyyden rakentamiseen

Teksti: Sanna-Riikka Valtonen

Kyllä minä niin mieleni pahoitin, kun työkaverini syntymäpäiväni unohtivat. Etätiimissä helposti käy näin. Kukin istuu muusta tiimistä erillään, oli se sitten kotikonttori tai isompi toimistotila, jossa useampi eri tiimeissä toimiva henkilö työskentelee. Perinteisten työpaikkojen kahvihuoneissa puolestaan synttäripullien tuoksu kutsuu koko työporukan viettämään iloista kahvihetkeä. Onnitteluja satelee halauksien kera. Parhaimmillaan pyöreitä vuosia täyttävälle kerätään salaa kolehti ja ostetaan yhteinen lahja muistoksi merkkipäivästä. Meidän jokaisen tunteisiin vetoavat voimakkaimmin asiat, jotka ovat osa henkilökohtaista elämäämme. Me haluamme, että muut huomioivat meidät ja tunnemme olevamme siten osa porukkaa.

 

Yhteenkuuluvuuden tunne syntyy pienistä muistamisista

Mikä on esimiehen rooli saada yhteenkuuluvuuden tunnetta luotua etätiimiin? Kun videon välityksellä ei voi välittää synttäripullan tuoksua, niin kuinka se sitten tehdään? Etätiimeillä on käytössään sovitut viestintäkanavat, joissa keskusteluja käydään. Oli se sitten Whatsapp, Teams, Workplace tai Slack, niin mieti omannäköinen syntymäpäiväonnittelu kanavaanne. Se voi olla pelkkä teksti, mutta jos sinulla löytyy taitoa tai voit käyttää apulaista, tee sähköinen kortti kuvana. Persoonallisemman siitä saa etsimällä jonkin hauskan kuvan synttärisankarin somekanavista. Onnittelu voi olla myös joku henkilölle sopiva kappale Spotifystä tai video YouTubesta. Pääasia, että toimit esimiehenä esimerkkinä – tämä poikii onnitteluja muultakin tiimiltä. On myös hyvä muistaa, että esimies on usein ainoa henkilö, joka tietää kaikkien syntymäpäivät. Vaikka suomalaiset ovatkin kovin vaatimatonta kansaa, niin onnittelut lämmittävät aina mieltä. Ja mikäs olisikaan parempi yllätys, kuin kukkalähetin toimitus juuri etäpalaverin aikana sankarin ovelle.

 

Kuulumisia ja onnistumisia

Etätiimeissä ei myöskään automaattisesti synny normaalia ovensuukeskustelua. Sähköisiin kanaviin voi olla haastavaa kertoa kuinka koira on kipeänä tai 10-vuotishääpäiväksi on varattu etelänmatka. Niinpä palaverien alussa on hyvä pitää pieni kuulumiskierros. Kuulumisia voi kysellä myös muissa kanavissa tai kerätä vaikkapa vakiomuotoiset ”Mitä kuuluu?” -diat etukäteen kuvien ja tekstinpätkien kera. Hengennostattajana voidaan käyttää myös yhden onnistumisen kertomista sitten edellisen palaverin. Se voi olla oma tai työkaverin onnistuminen. Mikäs sen mukavampaa, kuin kuulla muiden kehuja omista onnistumisistaan. Esimies voi myös jakaa havaitsemiaan onnistumisia koko tiimille eri kanavissa. Samalla tulee jaettua hyviä käytäntöjä muullekin tiimille. Positiivinen pöhinä luo aina hyvää fiilistä!

 

Tehdään se yhdessä!

Tunnesiteen muodostavat vahvimmin omaan henkilökohtaiseen elämään liittyvät kytkökset. Oman työhistoriani varrella yksi parhaimmista yhteen hitsautuvuuden kokemuksista on laihdutushaaste. Se ei ollut perinteinen uudenvuodenlupaus, vaan me tiimin kanssa lähdimme tsemppaamaan häädieetillä olevaa kollegaamme osallistumalla itsekin painonpudotukseen. Meillä oli pääsääntöisesti viikoittain palaveri, jossa suoritimme punnituksen ja seurasimme sitä excelissä. Toisten tsemppaaminen, mutta myös pieni kilpailutilanne yhdisti porukan aivan eri tavalla kuin virallisiin yrityksen tavoitteisiin kurkottelu. Morsian muuten voitti. Hänellä taisi olla se paras motivaatio.

 

Miten olisi etäpikkujoulut?

Joulun alla bongasin Facebookista iloisen postauksen etäpikkujouluista. Hankepäällikkö Anu-Maarit Moilanen piti 20-henkiselle Taidetestaajat-hankkeen aluekoordinaatiotiimilleen pikkujouluja. Koko tiiminä he näkevät naamatusten pari kertaa vuodessa. Tänä vuonna oli jo kolmas vuosi, kun he viettävät sähköisesti pikkujoulujaan ympäri Suomen. Jokainen luonnollisesti hoitaa itse itselleen tarjoilut – saapahan ainakin juuri sitä mitä haluaa. Ohjelman osalta on ollut kilpailuja, tietovisaa, live-musiikkia yhdestä kohteesta streamattuna, työcaseista kumpuavia haiku-runoja lausuttuna ja tänä vuonna Anu-Maaritin luomat tonttuvideot jokaisesta. Lisäksi jokainen saa tuoda omaa ohjelmaa niin halutessaan. Pikkujoulut ovat Slack-keskusteluiden perusteella se ”vuoden tärkein palaveri”. Ja yhteenkuuluvuuden tunteen luomisen kannalta niin varmasti onkin.

 

Tuo siis etätiimisi toimintaan ripaus henkilökohtaisuutta. Aloita nyt ensi vuotesi merkitsemällä koko tiimin syntymäpäivät kalenteriisi. Oli se muistaminen sitten pelkkä ”Paljon onnea!” tai suurempi synttärispektaakkeli, niin voit olla varma, että sankarilla tulee hyvä mieli.

 

Viisi vinkkiä yhtenäisyyden tunteen lisäämiseen

  • Merkkipäivämuistaminen (viesti, kortti, kappale, video, lahjalähetys)
  • Kuulumiskierros (keskustellen, Mitä Kuuluu?-diat)
  • Onnistumisten jakaminen (omat, esimiehen jakamat, kollegan huomaamat)
  • Yhteinen haaste (laihdutus, liikunnan lisääminen, kasvispäivä jne.)
  • Sähköiset pikkujoulut, kevätjuhlat tai tulosbileet (mahdollista koko tiimin osallistuminen ohjelman suunnitteluun)

 

Tutustu tekstin kirjoittajaan

Sanna-Riikka Valtonen

Sanna-Riikka on johtamisen ja tiimityön supernainen, jolla on yli 10 vuoden kokemus johtamisesta vähittäiskaupassa sekä työskentelystä kansainvälisessä tiimissä. Sanna-Riikalla on vahva liiketoimintaosaaminen yhdistettynä valmennuskokemukseen niin johtajuus-, vuorovaikutus- kuin myyntitaidoissakin. Erityisosaamisalueena vuorotyön johtaminen.

 

Artikkelin kuva:  Nikola Balic

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.