Edessä häämöttävä lakko laittaa taas pienten lasten vanhemmat tasapainoilemaan lasten hoidon ja oman työn hoitamisen kanssa. Ehkä et päässyt vielä korona-aikana testaamaan etätyön yhdistämistä lasten hoitoon tai lapset ovat kasvaneet ja uudet vinkit ovat tervetulleita. Keräsimme korona-aikana kollegani Sanna-Riikka Valtosen kanssa vinkkejä vanhemmille, ja nyt julkaisemme ne uudelleen hieman päivitettynä.
Ohjelmaa pienille työkavereille
🐸 Leffat ja lastenohjelmat DVD:ltä tai boksilta
🐸 Leffat ja lastenohjelmat Tabletilta YouTuben, Areenan tai suoratoistopalveluiden kautta – tablet liikkuu myös työhuoneeseen
🐸 Äänisadut soimaan CD-levyiltä (vielä ehdit lainata kirjastosta)
🐸 Äänisatuja podcasteina löytyy ainakin Spotifystä (kurkkaa tämä soittolista)
🐸 Musiikkia Spotifystä
🐸 Piirtäminen. Onnistuu myös työhuoneen lattialla.
🐸 Oma työpiste välillä muualle ja leikkii samalla vaikka ravintolaa eli lapsi kokkaa äidille.
🐸 Lapsi syliin palaveriin ja vilkuttelemaan kollegoille
🐸 Videopuhelu mummolle tai leikkikaverille
🐸 Värityskirjat ja värityskuvien tulostus netistä
🐸 Kehittävät mobiilipelit, esim. Pikku Kakkosen sovellus, Fun English tai English for Kids
🐸 Etämuskari YouTubesta (hakusanat: musiikkileikkikoulu ja muskari)
🐸 Kylpyhetki
🐸 Kylppäriin leikkikeittiö ja kaikki muoviastiat, ämpärit yms. Siinä voi kokata ja lutrata vedellä, viihtyminen on taattua. Keitä vedestä ja liivatteesta kiisseliä, niin saa tehdä kakkujakin.
🐸 Puuhapisteet, joista lapsi saa valita tekemisensä aina hetkeksi kerrallaan. Näissä tietyt leikit, piirtäminen, palapelit, kirjat, pelit pädiltä.
🐸 Muovaileminen, askartelu, tarrojen liimailu, palapelit
🐸 Majan rakennus
🐸 Ajan näyttäminen lapselle. Esim. palaveri kestää 45 min – laskureita mm. Mouse Timer.
🐸 Laatikon tyhjennys ja täyttö eli yksi keittiön laatikoista omaksi täyteen muovikippoja.
🐸 Leikkiarvonta: kulhoon tai purkkiin lapuilla vaikkpa 30 leikkiä, joista arvotaan aina uusi leikki.
🐸 Valokuvaus kännykällä tai tabletilla ja siihen sisältyviä tehtäviä: etsi ja kuvaa punaisia esineitä, 10 kiinnostavinta lelua.
🐸 Lautapelien pelaaminen tauoilla.
Oman työn sopeuttamista tilanteeseen kannattaa tehdä myös. Kännykällä voi tehdä paljon: pihalla lapsen kanssa palaverissa luurit päässä, sähköpostien lukemista tai sähköpostin näpyttelyä samalla, kun nukuttaa päikkäreille ja niin edelleen.
Jaa vuoroja puolison kanssa
Jos myös puoliso on myös etätyössä, kannattaa jakaa työvuoroja, jotta molemmilla olisi mahdollisuus myös keskittyneempään työskentelyyn sekä sopia kumpi ehtii tehdä ruoan. Jos lähistöltä löytyy toiminnassa oleva ravintola, kannattaa harkita myös vaikkapa lounaan hakemista valmiina. Jos työtä ei ole pakko tehdä tiettyyn kellonaikaan, kannatta hyödyntää liukumia ja tehdä puolison kanssa työt vaikkapa aamu- ja iltavuorossa.
Toivottavasti löysit käyttökelpoisia ideoita. Jaathan myös omat vinkkisi meille, niin jaamme niitä somessa, tai kirjoittamalla ne suoraan someen.
Tutustu kirjoittajiin
Sanna-Riikka Valtonen
Sanna-Riikka on johtamisen ja tiimityön supernainen, jolla on yli 10 vuoden kokemus johtamisesta vähittäiskaupassa sekä työskentelystä kansainvälisessä tiimissä. Sanna-Riikalla on vahva liiketoimintaosaaminen yhdistettynä valmennuskokemukseen niin johtajuus-, vuorovaikutus- kuin myyntitaidoissakin. Erityisosaamisalueena vuorotyön johtaminen.
Ulla Vilkman
Ulla on modernin johtamisen ja työelämän kehittäjä sekä Timanttian valmentajatiimin vetäjä. Johtamisen ja monipaikkaisen työn asiantuntijana Ulla on julkaissut myös kolme tietokirjaa ja kaksi muuta julkaisua. Pitkä kokemus valmentamisesta ja johtamiskulttuurien kehittämisestä auttaa löytämään asiakkaalle oikeat ratkaisut.
- Puh: 040 515 8625
- ulla.vilkman@timanttia.fi