Seitsemän tarkastuspistettä etätiimin sujuvampaan arkeen

Teksti: Pirkko Tavaila

 

Työ sujuu, suunta pysyy ja suhteet toimivat melkein itsestään, kun merkityksellisyys, luottamus, rohkeus ja sisu ovat läsnä etätiimin arjessa. Kun vielä johtajuus, työtaidot, työvälineet ja käytöstavat ovat ensiluokkaiset, niin ollaan huippuvireessä.

Mutta mikä neuvoksi, jos hajautetun tiimin persoonat tai pestit uhkaavat takkuuntua? Kysyminen on parempi apu kuin ohjeistaminen. Tässä huomioita ja yhdessä pohdittavaa, jotta hankaluuksien ennaltaehkäisy on helpompaa.

 

Missä raiteet?

Onko iso kuva kirkas kaikille? Allekirjoittavatko kaikki saman vision ja strategian? Tietävätkö kaikki miksi teemme mitä teemme? Ovatko mittarit ja mittauskriteerit kaikkien tiedossa?
– Pelkästään perusasioiden kertaaminen saattaa auttaa epävarmuuden ja väärinymmärrysten hälventämisessä.

 

Entä pelisäännöt?

Ovatko menettelytavat kaikille tiimin jäsenille samat? Aika- ja kulttuurivyöhykkeet vaihtuvat, mutta jakavatko kaikki saman organisaatiokulttuurin? Mitä päätöksiä saa tehdä itsenäisesti? Mitä ohjesäännöt sanovat siitä, miten työskentelemme omassa toimintaympäristössämme ja oman budjettimme puitteissa? Onko esim. paikallinen alihankinta ok ja millä kriteereillä?

 

Kuka sanoo viimeisen sanan?

Välillä työskennellään samanaikaisesti useissa projekteissa ja usean eri projektipäällikön kanssa. Kenen puoleen käännytään, kun tarvitaan apua ongelmanratkaisussa tai joku kaipaa valmennuksellisempaa tukea? Kuka delegoi kenelle? Onko esimies tehtäviensä tasalla? Kuinka esimiestä voisi auttaa tehtävässään?

 

Ollaanko minuun ja työpanokseeni tyytyväisiä?

Kokeeko jokainen tiimin jäsen saavansa arvostusta osakseen? Toimiiko palautejärjestelmämme riittävän tiiviisti ja kannustavasti? Huomioidaanko työntekijä myös ihmisenä?

 

Vastuu ja marssijärjestys

Kantaako jokainen tiimin jäsen vastuunsa? Keskitytäänkö meillä oikeisiin asioihin, oikeassa järjestyksessä?

 

Voinko luottaa?

Uskaltaako meillä avata suunsa? Luodaanko avoimelle kommunikaatiolle ja hedelmälliselle dialogille riittävästi mahdollisuuksia? Riittävätkö taidot siihen, että asiat käsitellään ammattimaisesti ja objektiivisesti silloinkin, kun ollaan eri mieltä?

 

Miten voisimme pitää etähauskaa yhdessä?

Pikkujoulujakin on pidetty verkon yli. Kuinka usein ja millä tavoin on optimaalisinta kokoontua yhteen? Tavoittaako yhteishenki jokaisen tiimin jäsenen, myös sen hiljaisemman?

 

Kysymyksiä kannattaa pohtia yhdessä, koska yhteistyö on paras tapa rakentaa yhteistä luottamusta. Luottamus taas on liima, joka pitää tiimin kuin tiimin tehokkaana ja motivoituneena.

 

Tutustu tekstin kirjoittajaan

Pirkko Tavaila

Pirkko on johtamisen ja tiimityön kehittäjä ja menestyksekkään yrityskulttuurin edistäjä, jolla on vuosien kokemus kansainvälisessä ympäristössä toimivien asiantuntijoiden ja johtajien valmentamisesta. 30 vuoden liiketoimintaosaaminen eri toimialoilta ja erilaisista tehtävistä yhdistettynä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin osaamiseen tekee Pirkosta todellisen modernin työelämän kehittäjän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.