Parempi alku etätyölle

Joko teillä tehdään etätöitä sujuvasti? Global Workplace Survey 2019 -tutkimuksen mukaan puolet globaalista työväestä työskentelee muualla kuin pääkallopaikalla vähintään 2,5 päivää viikosta. Tutkimuksen 15 000 vastaajasta 80% ilmoitti, että valitsisi kahdesta työtarjouksesta sen, joka takaisi joustavan työn. Vastaajista 85% vahvisti, että joustavuus on lisännyt työn tuottavuutta.

Ensiyrittämällä ei kuitenkaan ole onnistuttu kaikissa yrityksissä. Työn uudelleen organisointi vaatii hyvän suunnittelun ja toteutuksen. ”Joustava työ” on syytä määritellä, jottei kompastuta vääriin oletuksiin. Työnantajalla ja työntekijällä täytyy olla samanlainen tulkinta etätyöskentelyn ehdoista ja periaatteista.

Joustavalla työllä voidaan tarkoittaa vapautta valita työskentelyn sijaintipaikka, jollei jatkuvasti, niin ainakin ajoittain. Joustavuudella saatetaan tarkoittaa myös mahdollisuutta säädellä omaa työaikaa tai työtaakkaa. Tässä muutamia tekijöitä, jotka edistävät tuloksekasta työskentelyä etänä, hajautetusti tai virtuaalisesti.

Yksiselitteiset toimintaohjeet: Etätyötavat kannattaa dokumentoida selkeästi. Uusien toimintatapojen jalkautus onnistuu parhaiten, kun ne keskustellaan yhdessä kohta kohdalta ja varmistetaan yhtenäinen tulkinta. Samalla varmistetaan sitoutuminen sekä se, että samat säännöt koskevat kaikkia joustavasti työskenteleviä.

Tuottavuuden mittaaminen: Yhä kuulee epäilyjä, että etätyöläiset lomailevat toisten ahkeroidessa toimistolla. Tulosorientoituneisuus varmistaa sen, että ahkeruutta mitataan aikaansaannoksilla eikä fyysisellä läsnäololla. Toisaalta tuottavuuden sijaan voidaan mitata myös työintoa. Mittarit valitaan yrityksen kulttuurin ja arvojen mukaan. Tekijältä itseltään kannattaa tiedustella syytä, mikäli tulosta ei synny.

Riittävät työvälineet ja tietoturva: Nopeat ja turvalliset tietoliikenneyhteydet ovat kaiken työskentelyn lähtökohta myös varsinaisten toimitilojen ulkopuolella. – Ja yksinkertainen asia, joka välillä unohtuu työn kulkiessa mukana: Kadulla tai julkisessa liikenteessä saattaa hetkittäin joutua puhumaan työasioista, mutta liikesalaisuudet ja asiakkaiden nimet kuuluvat turvallisten seinien sisäpuolelle.

Tasapuolisuus: Yhteishenki pysyy yllä, kun kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet tehokkaaseen työskentelyyn: esim. kaikki dokumentit löytyvät digitalisina ja kommunikointi on keskitetty kaikkien ulottuvilla oleviin kanaviin. – Joustava työskentely ei saa olla pakenemista työpakalta. Esim. jos etätyö on ainoa tapa saada työrauha, toimistokulttuuriin ja työolosuhteisiin on kiinnitettävä huomiota.

Imago: Etänä tai ei, työajalla on viisasta noudattaa yhteistä kulttuuria pukeutumista ja neuvotteluympäristön valintaa myöten. Meluisa kahvila ei sovi etäyhteydenpitoon asiakkaan kanssa. Maalaisjärki ohjaa, kunhan muistaa, että jokainen työntekijä vahvistaa tai murentaa valinnoillaan yrityksen brändiä.

Tutustu tekstin kirjoittajaan

Pirkko Tavaila

Pirkko on johtamisen ja tiimityön kehittäjä ja menestyksekkään yrityskulttuurin edistäjä, jolla on vuosien kokemus kansainvälisessä ympäristössä toimivien asiantuntijoiden ja johtajien valmentamisesta. 30 vuoden liiketoimintaosaaminen eri toimialoilta ja erilaisista tehtävistä yhdistettynä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin osaamiseen tekee Pirkosta todellisen modernin työelämän kehittäjän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.