Palauduitko lomalla vai teitkö sittenkin etätöitä?

Ihana aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta. Lapset ovat menneet mummolaan hoitoon ja kerrankin voi nauttia kauniista kesäpäivästä rauhassa, yksin, ilman häiriötä. Pling! Puhelin piippaa. Ensin kiemurtelen hetken ja yritän olla välittämättä. Nythän on loma. Ei tarvitse reagoida mihinkään. Pling! Pling! Mitähän siellä on? Onkohan jotain tärkeää tapahtunut? Jos nyt kuitenkin katsoisin, miksi puhelin kilisee… Ihan nopeasti vaan. Sitten jatkan taas rentoutumista… Kuulostaako tutulta?

Palautuminen viestitulvassa

Teknologia on mahdollistanut sen, että voimme tehdä ajasta ja paikasta riippumatonta työtä. Se on antanut meille hurjasti joustoa siihen, että voimme järjestää myös omaa elämäämme ja singahtaa kiireessä hakemaan lapset päiväkodista ja jatkaa illalla kotona tärkeän asian hoitamista. Ei tarvitse mennä kuin 10-15 vuotta taaksepäin, niin työläppärit eivät olleet itsestäänselvyys, ja vaikka sellaisen olisi saanutkin, niin tärkeät ohjelmistot eivät toimineet kuin yrityksen omassa verkossa. Puhelimella piti soittaa tai korkeintaan lähetettiin tekstiviestejä. Nykyisin sähköpostit kilisevät puhelimeenkin 24/7 ja erilaisten pikaviestimien käyttö on niin arkipäiväistä, että niiden käytössä saattaa unohtua se, että vastaanottaja on jo vapaalla tai viettämässä lomaansa.

Palautuminen työstä on tärkeää, jotta jaksaa tehdä työnsä hyvin ja tehokkaasti. Palautuakseen täytyy antaa aivojen, kehon ja mielen irrottautua työstä ja elpyä rasituksesta. Huono palautuminen vaikuttaa psyykkisen jaksamisen lisäksi myös fyysiseen hyvinvointiin. Verenpaine voi nousta ja veriarvot kohota. Stressaantuneena tulee syötyä herkkuja ja lievennettyä ahdistusta alkoholilla. Mitä kuormittuneempi ihminen on, sitä kauemmin palautuminen kestää. Pahimmassa tapauksessa liiallisen kuormituksen aiheuttama stressi ajaa tilaan, jossa palautumista ei tapahdu ja uhkana on työuupumus.

Pelisäännöt viestinnälle

Me voimme tehdä itse paljon valintoja. Voimme laittaa ilmoitusäänet pois puhelimen sähköpostista tai laittaa kokonaan pushin pois ja ladata sähköpostit juuri silloin, kun itse haluamme. Pikaviestimien osalta tilanne onkin hieman haasteellisempi, mikäli  käytössä on esimerkiksi WhatsApp. Se kun silti ilmoittaa uudet viestit punaisella palluralla, vaikka kuinka yrittäisit mykistää ketjun vuodeksi. Työviestinnässä olisikin hyvä käyttää sellaisia viestintävälineitä, jotka ovat erillään muusta henkilökohtaisesta viestinnästä – tällöin saattaa myös välttyä lähettämästä vahingossa hassuja kuvia väärään viestiketjuun. Oli se sitten Slack, Workplace, Teams tai joku muu, on selkeästi työkäyttöön tarkoitettu pikaviestin helpompi erottaa muusta viestinnästä. Mikäli työnumeroon on saatavilla poissaoloviesti loman ajaksi, se vähentää merkittävästi ”ai sä olitkin lomalla” -puhelujen määrää, eivätkä myöskään vastaamattomat oudot numerot jää kaivelemaan mieltä. Voi siis olla rauhallisin mielin sen suhteen, että kun tavoitellaan, silloin on oikeasti akuutti tilanne päällä.

Loma-ajan rauhoittaminen kasvattaa siis työhyvinvointia, ja tämä on hyvä muistaa myös yhteisiä pelisääntöjä rakentaessa. Mikä on se kanava, jolla tavoitellaan vapaa-aikana? Lisäksi on tärkeää esimerkiksi sopia, milloin ollaan yhteydessä esimieheen hänen lomaillessaan tai kuka toimii hänen sijaisenaan loman aikana. Aina sijaisjärjestelyt eivät ole kuitenkaan mahdollisia ja erityisesti pienyrittäjillä harvemmin on mahdollisuutta lomailla pitkiä aikoja täysipainotteisesti. Silti myös yrittäjän ja johtajan tulisi pyrkiä järjestelemään itselleen aikaa palautumiselle. Start-up yrittäjä, ”Ömppien Äiti” Sanna Virtanen Happia Oy:stä kirjoitti loppulomastaan LinkedInissä: ”Juhannuksen jälkeen himmasin. Heinäkuun ekan viikon vain lomailin. Seuraavat pari viikkoa käynnistelin. Tällä viikolla vasta täydessä iskussa. Tällainen vauhtirytmitys sopi vallan mainiosti yrittäjän lomailuksi: chillailua ja sopivasti asioiden edistämistä, joten mikään asia ei myöskään hirvitä edessäpäin, ei ole kasautunut.” Yrittäjän arkea kun on myöskin se stressi silloin, kun hommat uhkaa kasaantua. Jos ei loman ajaksi pysty täysin irrottautumaan töistä on hyvä löytää sopiva tasapaino lomalle ja työnteolle. Ota käyttöön vaikkapa ”toimintatunti” päivittäin ja lue sähköpostit, vastaa akuutteihin ja hyväksy laskut. Pyhitä sitten loput 23 tuntia omalle hyvinvoinnillesi.

Kuka käski ottaa kännykän käteen?

Joskus into, draivi ja motivaatio tehdä hyvää työtä on niin mieletön, että ei malttaisi lomailla tai keskittyä viikonlopun viettoon. Etätyömahdollisuus ja joka paikassa mukana kulkeva teknologia on tuonut työasiat kädenulottuville ympäri vuorokauden. Kun pelisäännöt ovat selvillä ja jokainen tietää miten akuuteissa tilanteissa tavoitetaan, niin kuka silloin käskee selata työhön liittyvät viestit kesken loman? Sen päätöksen tekee jokainen vapaaehtoisesti ihan itse. Kun siis seuraavan kerran nappaat vapaalla kännykän käteen ja selaat työviestejä, pysähdy miettimään olisiko sittenkin tehokkaampaa käydä ne systemaattisesti läpi palattuasi töihin virkeänä ja käyttää sekin aika palautumiseen urheillen, perheen kanssa tai vaikkapa hetken hiljaisuudesta nauttien.

 

Tutustu tekstin kirjoittajaan

Sanna-Riikka Valtonen

Etäjohtamisen valmentaja

  • Yli 10 vuoden kokemus etäjohtamisesta vähittäiskaupassa. Työskentelee kansainvälisesti hajautetussa tiimissä.
  • Valmentanut useita vuosia esimiehiä mm. johtajuus- ja vuorovaikutustaidoissa. Kokemusta laajan yrittäjäverkoston myynti- ja johtamistaitojen valmentamisesta.
  • Supervoima: Johtamisen ja valmentamisen linkittäminen strategiaan ja liiketoiminnan tavoitteisiin, vuorotyön johtaminen

Valmennuskielet:

englanti, suomi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.