Minä Itse – toimivien (työ)suhteiden kana ja muna

Teksti: Pirkko Tavaila

Sukset ristissä sorvin ääressä? Tiedättekö mistä löytää akuutin hädän keskellä käypiä vinkkejä, jotta tilanne nytkähtää edes hiukan eteenpäin? – Googlaamalla hakusanoilla kuten toimiva parisuhde tai toimiva etäsuhde.

Ihminen on iän sivu yrittänyt hahmottaa sujuvan yhteiselon saloja. Samat isot linjat pätevät, olipa kyse kaverista, kollegasta tai mielitietystä. Hankala ihmissuhde antaa tilaisuuden jalostaa omaa persoonaa ja oppia kommunikoimaan. Kun suhteisiin riittävästi perehtyy, oivaltaa, että isoin haaste olenkin usein minä. Minä Itse valitsee etääntyä, loukkaantua, riitaantua, ilahtua, kannustaa tai vain kuunnella ja kokea myötätuntoa. Toisen käytöstä ei aina tarvitse hyväksyä, mutta voi silti jättää reagoimatta, suoda itselleen rauhan.

 

Ainoa parisuhde, joka kestää kehdosta hautaan, on suhde itseen

Suhteita täytyy hoitaa. Sujuvan kanssakäymisen perusta on hyväksyvä suhde itseen. Muutkin ihmissuhteet toimivat, kun ensin arvostaa itseään, luottaa itseensä ja rakastaa itseään ehdottomasti hyvine, pahoine ja rumineen. On aloitettava itsestä, jotta voi kehua ja tukea toista uskottavasti. Epävarmuudesta kumpuavan mielistelyn ja mairean kehun haistaa kaukaa. Aitoa sen olla pitää. Aloita rakastamalla ja kunnioittamalla itseäsi.

 

Johda itseäsi, jotta kommunikoit paremmin ja olet parempi joukkuepelaaja

Kun toisen asenne tai tekemiset ärsyttävät, nosta kissa pöydälle viisaalla tavalla. Älä reagoi ärsykkeeseen, vaan pidä pieni paussi, hengittele ja ota kantaa vasta sen jälkeen, jotta voit seistä sanojesi takana myöhemminkin. Ristiriitatilanteessa kannattaa aloittaa sanoilla minusta tuntuu. Vältä osoittamista ja sinä-sanaa.  Puhu vain omasta puolestasi tai vaihtoehtoisesti tuo keskusteluun mukaan ne muut, joiden sanomisiin viittaat. Jos kyse on esim. epäreilusta työnjaosta, puhu meistä ja meidän yhteisistä töistä.

 

Johda itseäsi, jotta aivosi toimivat kirkkaasti

Nykymelskeessä kaikki janoavat enemmän huolenpitoa. Pidä huolta itsestäsi, jotta fyysinen, kemiallinen ja emotionaalinen stressi laantuvat ja ajatukset kirkastuvat. Ulkoile, lepää, syö ravitsevaa ruokaa ja harjoittele lapsenmielistä ilonpitoa. Taukoamaton stressi johtaa aivosumuun ja sumuiset aivot näkevät vain uhkakuvia ja vihollisia. Opi ottamaan rennommin ja vähentämään kontrollintarvetta, koska todennäköisesti kyse on mielen luomasta hätätilasta, ei todellisesta eloonjäämiskamppailusta. Fakta on, että elämää ei voi täysin kontrolloida. Hyvä tulee, kun aloittaa tärkeimpien asioiden kuntoon laittamisesta.

 

Johda itseäsi, jotta saat lisää itseluottamusta ja jotta sinuun luotetaan

Pidä lupaukset itsellesi ja muille. Itseluottamuksen kanssa ei synnytä. Se hankitaan asettamalla itselle päivittäisiä tavoitteita ja saavuttamalla tavoitteet. Armeijassa päivä aloitetaan petaamalla sänky säntillisesti. Yksi sängyn petaamisen tavoitteista on varmistaa, että jokainen sotilas aloittaa päivänsä onnistumalla, eli kasvattaa itseluottamustaan. Sodassa itseluottamus on elinehto.

Miten työilmapiiri muuttuisi, jos jokainen päivä aloitettaisiin tervehtimällä jotakuta kasvotusten tai etänä? Tuntuu hyvältä, kun joku kysyy: ”Miten sinä voit?” Tuntuu hyvältä huomata, että kysymys tuntuu toisesta hyvältä. – Antamisesta seuraa suurempi ilo kuin saamisesta, sanovat aivotutkijat.

 

Tutustu tekstin kirjoittajaan

Pirkko Tavaila

Pirkko on johtamisen ja tiimityön kehittäjä ja menestyksekkään yrityskulttuurin edistäjä, jolla on vuosien kokemus kansainvälisessä ympäristössä toimivien asiantuntijoiden ja johtajien valmentamisesta. 30 vuoden liiketoimintaosaaminen eri toimialoilta ja erilaisista tehtävistä yhdistettynä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin osaamiseen tekee Pirkosta todellisen modernin työelämän kehittäjän.

 

Kuva: ”My Life Through A Lens”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.