Kun Joulupukilta loppuivat ideat ja tonttu Fasilitus ratkaisi pulman

Kävipä kerran niin, että elettiin jo myöhäistä syksyä ja Joulupukin päässä löi aivan tyhjää. ”Mitä ihmettä minä keksin kaikille maailman lapsille joululahjaksi?” hän tuskaili Joulumuorille. Vaikka Joulupukki saa noin puoli miljoonaa kirjettä vuosittain, se edustaa vain pientä osaa kaikista maailman lapsista. Kirjeissä toivotaan toki lahjoja, joita on helppo lähteä Joulupukin ihmepajassa toteuttamaan, ja nämä olivat jo valmiina ja pakattuina odottamassa myös tänä vuonna. Mutta niille kaikille lapsille, jotka eivät ole kirjoitelleet, Joulupukki aina apureineen ideoi mukavia lahjoja.

No, välillähän taitaa nämä ideat mennä kyllä ihan metsään. Ehkä muistat itsekin jonkun lapsuuden joulun, kun paketista paljastui jotakin aivan muuta kuin mitä olisit toivonut. Onhan se vaikeaa itsekseen Korvatunturilla keksiä mitä kukin haluaa. Tontut ovat ahkeria ja fiksuja kaikin puolin, mutta eivät sentään ajatusten lukijoita. Nyt olivat kuitenkin ideat aivan loppu – ei syntynyt hyviä, eikä huonojakaan ideoita. Vaikka Joulupukki ja tonttutiimi vuoron perään yrittivät hieroa luovia nystyröitään niin, että ohimoita punoitti, ei siitä mitään tullut.

Filppu Fasilitus oli pirteä, pieni propellilakkinen tonttu, joka sai idean. ”Kuulehan Joulupukki, miksei oteta kaikkia maailman lapsia mukaan ideoimaan? Hehän parhaiten itse tietävät mistä tykkäävät ja mitä tarvitsevat!” Joulupukki kuunteli ja ihmetteli Filpulle, miten ihmeessä sellainen järjestyisi: eihän Petteri Punakuonokaan ehtisi joka maailman kolkkaan ideoita keräämään tällä aikataululla, vaikka miten laukkaisi taivaiden halki, maanosasta maanosaan? Ja mitä sitten, kun ideoita tulisikin miljoonia? Pajassa menisi tuotantolinjat tukkoon ja tonttuparat uupuisivat työtaakan alle. Pukkikin oli kuullut vaarallisesta työuupumuksesta, eikä halunnut sellaista ahkerille ja maailman parhaille tontuilleen järjestää. Ei, kyllä asioiden pitää pysyä hallinnassa myös Joulupukin pajalla.

”Juu, ei” Filppu huudahti. ”Käytetään tähän uutta ideointikonettani, joka ajatuksen voimalla on yhteydessä kaikkiin lapsiin ympäri maailman. Tai melkein ainakin. Ideointikoneeseeni saa tällä hetkellä parhaiten yhteyttä erityisesti ne lapset, joilla on hyvä tahto.”

”No sehän kuulostaa hyvältä, sanoi Joulupukki. Kyllähän jouluun sopii hyvin, että kuunnellaan heitä, joilla on hyvä tahto. Miten tämä nyt sitten muuten toimii?” kyseli Joulupukki ja tutki ihmeissään Filppu Fasilituksen härveliä. Olihan se oudon näköinen vempele.

”Minäpä selitän”, Filppu innostui. ”Ensin ajatellaan jotain mukavaa ja lämmintä, vaikkapa joulumuorin riisipuuroa, ja kun on oikein hyvä olo äänitetään tämän mikrofonin kautta tärkeä kysymys, kierretään kampea, painetaan nappulaa, ja niin kysymys lähtee avaruuteen, kiertämään maapalloa lämpimän ajatuksen voimalla. Sieltä lasten sydämet sen poimivat, sydämet herättävät ajatuksia, ja lapset päätyvät pohtimaan kysymystämme. Heidän vastauksensa taas sitten lähtevät mietteinä paluumatkalle ja päätyvät suoraan ajatuksen voimalla tänne koneeseeni, ja tallentuvat sen muistiin.”

”No, mitä me sitten teemme, kun olemme saaneet miljoonia vastauksia, kuten tässä väistämättä käy?” kysyi Joulupukki hieman huolestuneena.

”Älä huoli, Joulupukki hyvä! Koneeni on suunniteltu niin, että voimme lähettää viestin kaikille, joihin meillä on ollut tämä hyväntahtoinen ajatusyhteys, ja pyytää heitä äänestämään annettuja vastauksia. Mitä enemmän myönteisiä tunteita ja sydämensykkeitä jokin idea herättää, sen korkeammalle se listalla nousee. Näin me saamme aikaan kaikkien maailman lasten yhteisen joululahjatoivelistan ja voimme valita vaikkapa parhaat 500 lahjaa tuotantoon tuonne tonttujen pajalle. Ehdimme hyvin!”

Tonttutiimi, joka oli kuunnellut hiljaa keskustelua, alkoi supista. Tämähän kuulostaa hyvältä! Ei tule niin paljon huteja, kun kuunnellaan lasten toiveita. Niin, no ainakin ne lapset, joilla on hyvä tahto. Tonttuja hieman hymyilytti. Tämähän vekkuli laite on! Onhan joulu tietysti juuri kilttien lasten aikaa. Mutta vaikka kuinka keppostelisi, olisi meluisa ja riehakas, eikä sillä tavalla ehkä perinteisessä mielessä kiltiksi luokiteltava, hyvää tahtoa tontut ovat nähneet ihan kaikissa lapsissa, kun ovat ikkunoiden takaa kurkkineet. Tonttujen mielestä kaikki lapset ovat eri tavalla, mutta juuri omalla tavallaan, kilttejä, joten he olivat tyytyväisiä, että kaikki maailman lapset pääsevät yhtä lailla vaikuttamaan lahjatoiveisiin

Näin päätettiin yhteistuumin Joulupukin pajalla ratkaista viheliäinen pulma, tarttua Filppu-tontun ehdotukseen ja osallistaa lahjaideointiin kaikkia maailman lapsia.

”Mikäs kysymys tänne nyt sitten laitetaan”, kysyi Joulupukki Filppu Fasilitukselta.

”Koska tässä on tämä hyvä tahto toimivuuden edellytyksenä, niin kysymys voisi olla vaikkapa seuraava: minkälainen joululahja ilahduttaisi sinun ystävääsi tänä jouluna?”

Siitä se sitten lähti. Joulupukki saneli kysymyksen koneeseen selkeällä Korvatunturin kielellä, jota ymmärtävät kaikki maailman lapset. Filppu Fasilituksen ideointikone toimi hienosti ja pajan tonttutiimillä oli muutaman hetken kuluttua valmis joulun toivelista käsissään.

Ajatuksen voima on huikea, ja vielä huikeampi hyvän tahdon siivittämänä.

Hyvää joulua toivottaa Timanttian tiimi! 🎅🏻 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.