Lintuperspektiivistä tarkastellen johtaja edistää organisaatiossaan kahdenlaisia prosesseja. Toiset liittyvät työn tekemisen rakenteisiin ja toiset ihmisten väliseen kanssakäymiseen. Parhaat tulokset saavutetaan, kun työt sujuvat. Silloin tekijätkin voivat hyvin. Työt taas sujuvat, kun molemmat prosessit ovat kunnossa eli kun tekemisessä on tolkku ja työilmapiiri edistää aikaansaamista. Johtaja, joka on hyvä myös ihmisten kanssa, saa ammattilaisista esiin heidän parhaat ominaisuutensa. Johtamisessakin järki ja tunne ovat työpari.
Sitoutuminen ja onnistuminen ovat järjen ja tunteen vuoropuhelua
Halut tulevat ja menevät, mutta tarpeet pysyvät. Työpaikalla ihmisen perustarpeet ilmenevät muun muassa niin, että haluamme kokea työssämme itsemääräämisoikeutta, kyvykkyyttä ja yhteyttä työtovereihin. Yhteisiin päämääriin sitoutuminen ja suunnitelmien toimeenpano sujuvat helpoiten silloin, kun on selkeät tavoitteet, valtuutus toimia, oikeat työvälineet, riittävä osaaminen ja innostunut asenne. Flow-tila on helppo saavuttaa, kun järki ja tunne kuittaavat: ”Anna mennä, sinä pystyt tähän!”
Onnekkaimmat tietävät miltä tuntuu, kun koko tiimi sitoutuu innostavaan visioon ja virittää itsensä samalle lentoradalle yhtä aikaa. Tämä ei ole utopian maalailua, vaan kuvaus siitä mitä tapahtuu, kun suorituskyky on kunnossa ja luova kapasiteetti käytössä. Hyvällä mielellä kaikki tuntuu sujuvan, eli kun ajatukset, tunteet ja valinnat ovat eteenpäin vieviä.
Järki lakkaa toimimasta, kun tunteet kuumenevat
Tunteita ei pääse karkuun edes työpaikalla. Joku tunne on päällä kaiken aikaa. Tunteet vaikuttavat ajatuksiin ja ajatukset vaikuttavat tunteisiin. Miellyttävässä tunnetilassa aivot toimivat optimaalisesti, ajattelu on avaraa, ongelmiin löytyy ratkaisuja, käytös on rakentavaa ja työnteko tehokasta. Henkisesti vahvassa tiimissä hyväksytään, että välillä koetaan myös vaikeita tunteita ja joskus palaa pinna. Silloin on tärkeää pysähtyä, vetää henkeä ja etsiä fokus uudelleen.
Yhdessä laaditut pelisäännöt auttavat käyttäytymään rakentavasti myös paineen alla. Johtajan roolissa on arvokasta kyetä erottamaan selkkausten syyt ja seuraukset ja kysymään eteenpäin vieviä kysymyksiä:
- Mikä aiheutti esim. turhautumisen tunteen?
- Mikä ongelma meidän tulee ratkaista?
- Mitä ratkaisuvaihtoehtoja meillä on?
- Millaisia seurauksia eri ratkaisuvaihtoehdoilla on?
- Mitä teidän mielestänne kannattaa tehdä, jotta ongelma ratkeaa?
- Miten voin auttaa, jotta pääset eteenpäin?
- Mitä tarvitset, jotta työ sujuu paremmin?
- Miten kehittäisit omaa toimintaasi, jotta yhteistyö sujuu paremmin?
Keskeneräisyyden hyväksyminen kuuluu kehittymiseen
Johtajuutta on ensin auttaa ongelman ratkaisussa ja sitten pohtia yhdessä, miten varmistetaan keskittyminen oikeisiin asioihin, kun asiat ja tunteet seuraavan kerran törmäävät. Turvallisessa työyhteisössä opitaan sietämään omaa ja toisten inhimillisyyttä. Johtajuus on kunnossa, kun yhdessä rakennetaan olosuhteita, joissa osaajat saavat tilaisuuden kasvaa täyteen mittaansa ammattilaisina ja kollegoina.
Haluatko kehittää avainhenkilöiden suoritus- ja tuloksentekokykyä?
Tunteet linkittyvät vahvasti sitoutumiseen ja suorituskykyyn. Ota yhteyttä, niin kerromme, mitä kaikkea suorituskyky paineen alla toimiminen edellyttää ja minkälaista valmennusta siihen tarjoamme.
Pirkko Tavaila
Pirkko on johtamisen ja tiimityön kehittäjä ja menestyksekkään yrityskulttuurin edistäjä, jolla on vuosien kokemus kansainvälisessä ympäristössä toimivien asiantuntijoiden ja johtajien valmentamisesta. 30 vuoden liiketoimintaosaaminen eri toimialoilta ja erilaisista tehtävistä yhdistettynä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin osaamiseen tekee Pirkosta todellisen modernin työelämän kehittäjän.
- Puh: 040 195 5424
- pirkko.tavaila@timanttia.fi