Anna aikaa lapselle etätöiden keskellä

Olen törmännyt useita kertoja virheelliseen käsitykseen, että tehdessäni töitä pääsääntöisesti täysin etänä kotitoimistosta, ihmiset luulevat minun myös hoitavan samalla lapseni kotona. Eniten minua on ihmetyttänyt jopa henkilöstöalan ammattilaisen olettamus siitä, että hoidan lapseni kotona samaan aikaan kun teen vaativaa asiantuntijatyötä.

Lapsi mukaan töihin

Tällä viikolla vietetään Lapsen oikeuksien viikkoa. Perjantaina oli valtakunnallinen Lapsi mukaan töihin -päivä. Tämä on hieno päivä lasten kannalta, kun he pääsevät aidosti näkemään mitä vanhemmat työssään tekevät. Lapselle sen hahmottaminen on vielä vaikeampaa kuin aikuiselle. Miltä työnteko näyttää ulospäin, ei kerro vielä siitä, mitä pään sisällä tapahtuu tai keskusteluissa keskustellaan.  Myyjän, poliisin tai lääkärin työnkuva on helpompi sisäistää kuin tuotannonsuunnittelijan, chatasiakaspalvelijan tai konsernijohtajan. On paljon ammatteja, joissa työnteko tapahtuu pitkälti digitaalisten välineiden avustuksella. Naputetaan tietokonetta tai kännykkää, välillä puhutaan puhelimessa tai ollaan videopalaverissa. Tätähän se etätyö usein on.

Palatakseni jutun alkuun, ottaisitko sinä lapsesi mukaan töihin joka päivä? Pystyisitkö keskittymään tuottavaan ja tehokkaaseen työhön, kun vähän väliä nyitään hihasta äitiä tai isiä syliin, viereen, pissalle tai antamaan ruokaa. Lasta ei voi istuttaa 8 tuntia katsomassa televisiota tai pelaamassa tabletilla. Kyllä päiväkodin hoitajilla on kädet täynnä koko päivän lasten kanssa puuhaillessa ja ulkoillessa. Ei siinä paljon muuta tehdä. Ei – minä en ainakaan ottaisi lastani mukaan töihin joka päivä.

Sairas lapsi ja etätyö

Etätyötä on kiitelty paljon siitä, että se helpottaa sairaan lapsen hoitamista kotona. Se on totta, että elämä helpottuu usein paljon, kun voi tehdä akuutteja ja pakollisia tehtäviä kotoa käsin ja työt eivät kasaannu. Tai vastaavasti isovanhempia ei tarvitse pyytää pitkien matkojen päästä hoitamaan lasta vain muutaman tunnin tähden. Täytyy kuitenkin muistaa, että sairastava lapsi vaatii erityistä huomiota ja huolenpitoa. Joskus se aika menee myös siivoamiseen ja pyykkäämiseen – ja pahimmillaan sama tauti tarttuu myös vanhempiin. Onneksi uni on usein paras lääke, ja antaa hetken aikaa paniikkihommien teolle.

Osaa lopettaa

Työn tekemisen muodot muuttuvat ja voimme tehdä nykyisin paljon asioita ajasta ja paikasta riippumatta. Se antaa meille paljon mahdollisuuksia ja osaltaan helpottaa arkea. Kolikolla on kuitenkin myös se kääntöpuolensa. Meidän jokaisen etätyön tekijän tulee osata lopettaa työpäivä. Meidän tulee osata arvioida tarvitseeko sairas lapsemme meitä juuri sinä hetkenä enemmän kuin se kiireelliseltä tuntuva työasia. Meidän on kyettävä laittamaan kännykkä pöydälle illalla ja lopettaa työsähköpostien tai muiden viestintäkanavien lukeminen ja otettava vaikkapa kirja käteen ja luettava lapselle ääneen. Meidän on muistettava, että vaikka työasiat painaisivat mieltämme ja houkutus niiden hoitamiseen etänä yrittäisi ottaa vallan, lapsella on oikeus saada rakkaan vanhempansa jakamatonta huomiota ja läheisyyttä juuri silloin, kun hän sitä tarvitsee.

 

Tutustu tekstin kirjoittajaan

Sanna-Riikka Valtonen

Etäjohtamisen valmentaja

  • Yli 10 vuoden kokemus etäjohtamisesta vähittäiskaupassa. Työskentelee kansainvälisesti hajautetussa tiimissä.
  • Valmentanut useita vuosia esimiehiä mm. johtajuus- ja vuorovaikutustaidoissa. Kokemusta laajan yrittäjäverkoston myynti- ja johtamistaitojen valmentamisesta.
  • Supervoima: Johtamisen ja valmentamisen linkittäminen strategiaan ja liiketoiminnan tavoitteisiin, vuorotyön johtaminen

Valmennuskielet:

englanti, suomi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.